Політика

У Житомирській області на фестиваль «Купальські роси» приїхало понад 20 тисяч людей

8 July 2016, 10:23

На «Купальські роси» 6 липня у Немиринці Юлія разом з родиною приїхала з Вінниччини. Ще до початку фестивалю вона, як і сотня інших дівчат, плете купальського віночка, щоб після заходу сонця поворожити.

«Куди вінок попливе, там і чекаєш свою половинку іншу. Просто буду дивитися, чи попливе, чи потоне», - каже дівчина.

На фестиваль «Купальські роси» з’їхалося більше 20 тисяч людей з усієї України і навіть з-за кордону.

З 2005 року «Купальські роси» у Немиринцях проводили регулярно, але від початку війни на сході організатори оголосили перерву. Цього року засновник фестивалю Павло Жебрівський, який нині очолює Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію, вирішив відновити традицію і запросив у своє рідне село більше сотні людей із Донецької області.

«Я їм багато розповідаю про Україну, про українське коріння, про дух український. Для мене дуже важливо було, щоб вони не сприймали як позірством. Іншої точки, куди б я їх міг запросити, щоб вони відчули мене крім Немиринців, мого рідного села, де я народився, крім цього свята Івана Купала просто нема. Оскільки я хочу, щоб постала українська Донеччина, то для мене це дуже важливо», - сказав Павло Жебрівський.

Попри втому гості з Краматорська у захваті від теплого прийому.

«Ми пробули в дорозі 15 годин, насправді замучилися. Але коли ми приїхали сюди, побачили, скільки тут було людей, як вони нас зустріли з посмішками, такі добродушні, насправді це зворушило і я не пошкодувала, що сюди приїхала», - каже гостя з Краматорська Аліна Ященко.

«Я вперше на Івана Купала. Для мене це все вперше, нові емоції, нові враження. Але найголовніше - я очікую вечірнього вогнища», - каже учасник фестивалю Михайло.

Чекати на багаття довго не доводиться – одразу після заходу сонця тут починається феєрія купальської ночі.

Під рясним дощем на галявині відроджують дохристиянські традиції – кружляють навколо марени, топлять опудало, пускають на воду вінки, а закохані стрибають через багаття, щоб зміцнити свої почуття.

У пам'ять про українських бійців, які загинули за 2 роки бойових дій, учасники фестивалю запускають в небо десятки небесних ліхтариків. Гості відзначають – «Купальські роси» стали ще більш патріотичними.

Масові танці біля багаття у Немиринцях тривали аж до пізньої ночі. Засновники фестивалю обіцяють – наступного року вони не менш грандіозно відзначать свято Івана Купала вже на Донеччині.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі