Влада

Житомиряни вже можуть подавати проектні пропозиції для реалізації за кошти бюджету участі, але є обмеження

11 July 2016, 17:50

З 12 липня в Житомирській міській раді старує прийом проектних пропозицій, найкращі з яких будуть реалізовані за кошти бюджету участі. Кожен житомирянин може запропонувати ідею покращення благоустрою, будівництва спортивного майданчику або будь-яку іншу ідею і в разі, якщо за неї проголосують жителі Житомира, то в наступному році її реалізацію профінансують з міської казни. У мерії розповідають, проектна пропозиція може стосуватись будь-якого аспекту міського життя, але існує декілька обмежень.  

«Перше обмеження це те, що проектні пропозиції мають бути реалізовані протягом одного року. Тобто, це не може бути довготривалий процес і проекти, які розтягнені на декілька років. Проектна пропозиція в цьому році не повинна перевищувати 1 млн гривень. Тобто, це є максимальний бюджет, орієнтовний кошторис проектної пропозиції. Місце, де має реалізовуватись проект, повинно бути в компетенції, у віданні міської ради. Тобто, проектну пропозицію не можна реалізувати на приватній, або державній території. Тобто, місто має впливати на цю територію. Це такі ключові обмеження, які стосуються проектних пропозицій в поточному році. А яка тематика - тут абсолютно різне: благоустрій, спортивні майданчики, публічні простори, зупинки і так далі. Тут уже має спрацювати фантазія людей і вони мають показати те, що їм найбільше болить і те, що вони можуть легко і просто реалізувати», - розповідає директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

У міській раді пояснюють мова йде не про виділення грошей, а саме про реалізацію кращих ідеї, які запропонують житомиряни.

«Ніхто людям грошей видавати не буде. Тобто, реалізаторами проектних пропозицій будуть відповідні структурні підрозділи міськради. Це є частинка бюджету. Як зазвичай реалізується інші бюджетні програми, так само і тут вони будуть реалізовуватись. Єдине, що по суті ініціаторами ідеї є не чиновник, не депутат, а простий громадянин, який озвучив свою ідею, написав її, зібрав підтримку, переміг на голосуванні і його ідея буде реалізована», - каже Микола Костриця.

Чи знають житомиряни, що таке бюджет участі та як вони ставляться до фінансування ідей та проектів простих громадян ми поцікавились в перехожих. Більшість опитаних людей не знають, що таке громадський бюджет, але до самої ідеї ставляться з позитивом.

«Зрозуміло, що пропозиції в людей повинні бути завжди і міська рада завжди повинна прислухатись до думки громадян. Тому що всі податки сплачуються на користь місцевих бюджетів і державного бюджету. Думка така, що більше коштів має бути використано на пропозиції громадян з урахуванням плану міського бюджету», - вважає житомирянка Надія.

«Якщо йти за логікою, то бюджет участі це, коли йде якесь громадське обговорення. Головне, щоб вони прислухалися до того, що хочуть житомиряни», - вважає житомирянка Наталія.

«Дійсно, людям, мабуть, видніше. І, наприклад, якщо ця ідея дуже добра і приносить користь не одній людині, а більшості людей, то напевне повинна бути підтримана», - каже житомирянка Марія.

Подавати свої ідеї до міської ради житомиряни можуть до кінця серпня. Згодом, після перевірки відповідними спеціалістами, шляхом голосування в жовтні буде обрано найкращі проекти, які будуть реалізовані протягом 2017 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі