Влада

Депутати облради вважають, що Державна екологічна інспекція не реагує на скарги житомирян

21 July 2016, 18:41

Питання шкірзаводу, який розташований на околиці Житомира обговорювали, на сесії обласної ради 21 липня. Під час засідання депутати заслухали звіт заступника начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Сергія Зибалова. Заступник головного еколога регіону повідомив, що служба не може просто так прийти з перевіркою на будь-яке підприємство.

«Була утворена робоча група міською радою. Ми виїжджали туди на місце, робили огляд і було встановлено, що крім фірми «Естрелла» там здійснює діяльність інше підприємство. Ми також звернулись, 8-го числа поточного місяця Держінспекції України на отримання згоди  на проведення перевірки і цієї ж фірми. На сьогоднішній день згода не отримана, але є, скажімо, певний позитив. Нами теж була створена робоча група, яка виїжджала на місце. Останній раз ми виїжджали спільно з керівником управління екології та природних ресурсів вчора, буквально. Встановлено, що вже вони пускають на територію. Зайшли, дивились. Очисні споруди більш-менш почали працювати. Почали проводитись регламентні роботи, ремонтні роботи. Встановлюються саркофаги для зменшення викидів в атмосферне повітря. Крім того, 26-го числа цього місяця, ми будемо проводити перевірку комунального підприємства Житомирводоканал, яке приймає очисні стоки, тобто, у нас з’явиться можливість оцінити якість прийому стічних вод, які в подальшому потрапляють на очисні споруди водоканалу і скидаються вже в річку Тетерів, і як наслідок впливають, як на річку, так і на атмосферу», - сказав заступник начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Сергій Зибалов.

Втім, такі відповіді не задовольнили депутатів. Депутата від «Самопомочі»  Олену Галагузу обурило, що екологічна інспекція ніяк не реагує на скарги людей.

«Я особисто була на території, і коли робоча група ходила там за керівниками підприємства, я окремо зі своїми помічником ходила і фотографувала діжки з назвами тих хімічних препаратів. І коли ви кажете, що не знаєте, то я вам готова допомогти. Мене непокоїть інше. Всі установи, які мають характер дозвільності, щось перевіряють, їх взагалі треба ліквідувати. В мене є дуже серйозні підозри щодо корумпованості. Тому що скільки можна. І це не тільки підписи сотні жителів, тільки з Козятинської і Промислової. Це підприємства: Силікатний завод, Біомедскло. Там живуть прикордонники. І коли влада з помпами їх зустрічає, коли вони повертаються із зони АТО, а вони приїздять сюди жити і труяться, то це неповага до людей. Давайте ви будете щось робити, а не давати ці маразматичні відписки. Чесно, втомило, ви брешете», - обурюється Олена Галагуза.

Окрім питання шкірзаводу в Житомирі, депутати також задали заступнику начальника Державної екологічної інспекції питання стосовно ситуації на Бердичівському шкірзаводі та щодо забрудненням річки Понінки. Втім, і ці відповіді не задовольнили народних обранців.

«Я думаю, що потрібно однозначно на наступну сесію заслухати звіт Державної екологічної служби в Житомирській області. Щоб вони нам не казали суху статистику, цифри. Конкретно, ми хочемо почути ваші результати. І, зважаючи, на це ми вже сприйматимемо чи це буде задовільний звіт, чи не задовільний. А після того вже будемо відповідним чином реагувати. Тобто, щоб ви розуміли, нас ваші відписки вже не влаштовують. все, це крапка», - каже депутат Житомирської обласної ради Олена Галагуза.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі