Місто

Під Житомиром вирощують коноплю на плантації в 100 гектарів

4 August 2016, 18:07

Близько сотні гектарів конопель вже другий рік поспіль вирощують підприємці поблизу Житомира. З першого погляду може здатись, що це райські умови для наркозалежних, але ці коноплі є технічними і жодного психотропного ефекту на людей не справляють. Щоб переконатись у відсутності вмісту наркотичних речовин, рослини постійно перевіряють спеціалісти Державної служби контролю за наркотиками. Експерти відбирають одразу по декілька десятків рослин, і після отримання результатів аналізів, якщо вміст тетрагідроканабінолу в коноплях не перевищить допустимих норм, служба дозволяє збір урожаю.

«Перевірка проводиться за яким принципом: коли настає цвітіння конопель, робиться двадцятисантиметровий надріз, відправляється в НДЕКЦ на експертизу. Тобто, на вміст канабіноїдів, так званої марихуани і шкідливих речовин. Якщо канабіноїдів немає, дозволяється збір урожаю. Спочатку, перед тим, як засівається коноплі, насіння теж проходять експертизу. Вона спочатку сіється без змісту. Це технічний сорт конопель. Тобто він абсолютно нешкідливий і безпечний. Робиться відбір з кожного поля. За принципом «конверта»: край поля, в середину заходиться, і ще край поля. Тобто, з кожного поля робиться по тридцять надрізів, і вони вже збираються і відправляються на експертизу», - розповідає заступник начальника Вінницького міжрегіонального відділу державної служби контролю за наркотиками Андрій Корчевний.

Вирощувати коноплі, які з першого погляду можуть здатись якоюсь наркотичною плантацією, у Житомирській області взявся американець Ендрю Кінсел. Нині кероване ним підприємство входить у двадцятку світових лідерів за об’ємами висаджених конопель технічних сортів. Загалом у Житомирській області Ендрю Кінсел разом із партнерами вирощує близько восьмисот гектарів конопель. Чоловік розповідає, що волокна та зерно українських конопель дуже цінуються в світі, і їх можна застосовувати абсолютно по-різному.

«Дуже багато наукових робіт зараз робиться, що стосуються, наприклад, зерна. Якщо ви їсте зерно, то це дуже корисно для здоров'я людини. Я чув, що один з виробників молока, що за молоко вони більше платять фермерам, якщо їх корови з'їли якийсь відсоток конопель. Тому що вона додає смак і корисні речовини в молоко. Так само зараз є закон, що в Європі пластик змінюють на натуральні товари, а волокна конопель - найсильніші. Вони найсильніші волокна натурального походження. Ну, і канати, ми всі знаємо, що сто років тому все канати були зроблені з конопель, тому що вона сильніша, ніж будь-що», - розповідає підприємець Ендрю Кінсел.

Що ж до перестороги, яку може викликати вигляд такого поля, засіяного коноплями, то чоловік переконує: в Україні дуже жорсткі законищодо вмісту наркотичних речовин, тому усі рослини проходять ретельну перевірку у лабораторіях.

«Тут якихось психотропних матеріалів взагалі немає. Якщо раптом хтось хоче щось палити з цього, він покашляє два рази і все. Тут немає ніякого вмісту. Закони України - найжорсткіші в європейській і північноамериканській частині світу. Тобто, тут вміст цих речовин - нижче всіх. І тому ми зараз відправляємо на випробування і Америку, і в Австралію, і в Європу», - каже Ендрю Кінсел.

Оглянути поле, на якому вирощуються такі величезні об'єми конопель, запросили і представників місцевої влади.

«З точки зору місцевої влади, для нас дуже приємно, що ця новинка вирощується в нашому районі. Це технічна культура - конопля,  яка посіяна на 100 гектарах землі. Інвестори вклали сюди кошти. Я думаю, що перспектива буде, якщо вони зберуть урожай, порахують, яка буде урожайність і як далі діяти. Я думаю, що навіть і площі в районі будуть збільшуватись, якщо вона буде прибуткова. Будемо дивитись по урожайності», - розповідає голова Черняхівської райдержадміністрації Павло Ігнатенко.

Наразі у співпраці з підприємцями, які вирощують технічні сорти конопель під Житомиром, вже зацікавлені відомі європейські та світові гіганти автомобілебудування  та літакобудування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі