Суспільство

У селі Житомирської області за 6,4 млн грн продають старовинний маєток польських дворян

18 August 2016, 10:19

У селі Рогачі Ружинського району Житомирської області продають напівзруйнований старовинний особняк, колишній маєток польських дворян Карницьких.

Оголошення про продаж з приміткою «Терміново» станом на 18 серпня розміщене на сайті приватних оголошень Slando.

«Старовинний особняк в класичному стилі, перлина архітектури, колишній маєток польських дворян Карницьких. Знаходиться в тихому відокремленому місці на віддалі 1 км від села, 5 га старовинного парку, центральна алея виходить до озера. Є світло, свердловина, перекритий новим шифером. Сама будова прекрасно збереглося, потрібні реставраційні роботи», - йдеться в оголошенні.

За об’єкт просять 250 тисяч доларів, що за курсом на 18 серпня становить 6 мільйонів 400 тисяч гривень.

У мережі інтернет є інформація, що палац родини Карницьких в Рогачах побудований на початку XIX ст., після того, як поміщик Карницький придбав село у генерала Любовіцького.

«Прекрасний палац в стилі класицизму непогано зберігся - в радянські часи в ньому розміщувалася школа. Особливо гарний портик з шістьма колонами, які підтримують фронтон, багато прикрашений ліпниною. На фронтоні зберігся герб. Частково збереглися інтер'єри, також декоровані ліпниною. Палац оточений досить запущеним парком», - інформує сайт doroga.ua. Там же стверджується, що «зараз палац Карницьких в Рогачах поступово реставрують».

Сайт «Замки й садиби України» повідомляє, що Карницькі володіли землями з 19 століття, і весь час в їх володіннях був досить скромний двір, поки в 1908 році господар маєтку не вирішив запросити відомого київського архітектора Кароля Іваницького. З того часу було вирішено звести пишну родову резиденцію, яка б служила родовим гніздом і місцем для прийому гостей.

«Усередині палацу розташовувався вестибюль, в якому знаходилися дванадцять картин із зображеннями коней. З боку саду можна було потрапити в Зелений салон, в якому господар зберігав табакерки, серед яких знаходилися унікальні екземпляри з золота і діамантів. У шикарно оздобленій їдальні зі стелі спускалася шикарна дороговартісна люстра. Стіни палацових кімнат прикрашали східні килими. У роки революції та війн пишнота й багатство були знищені. Дуже мало деталей збереглося до сьогоднішніх днів. В їдальні можна побачити голови міфічних героїв. До 1995 року в резиденції Карницьких діяла місцева школа, але з часом палац почав руйнуватися», - інформують «Замки й садиби України».

Фото з сайту оголошень Slando

Житомир.info поцікавився у сільського голови Рогачів Миколи Нестеренка, хто є власником садиби.

«Це колишня школа. Так вона і стоїть, хто їй що робить? Там її чуть накрили, один мені з Києва дзвонив, мол, уменшіть мені орендну плату за ту школу. Я кажу, мені 67 год, я в тій школі вчився. Я би цього человєка, який до такого довів цю школу, розстріляв би без суда і слєдствія. Отак я йому сказав, і він перестав дзвонити. Вона чи продана, чи в оренді, точно не можу сказати. Ту бувшу школу занехаяли, вікна побили,  дверей немає, поли позривані, стіни стоять», - описав ситуацію сільський голова.

Житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький у коментарі Житомир.info повідомив, що палац Карницьких представляє собою архітектурну цінність, але чомусь не числиться у списку пам’яток архітектури місцевого значення.   

«Палац ми обслідували і фотографували, але його на обліку як пам’ятки архітектури місцевого значення чомусь немає, хоча це будинок надзвичайно цікавий. Він побудований в стилі пізнього неокласицизму, з прекрасною колонадою, фортиками. Викупив його хтось давно, тому що там ремонт робили років 5 тому. А до того там школа була. Палац знаходиться в лісопарковій смузі навпроти села, на протилежному боці невеличкої річки, яка там протікає. До будинку веде з села гарна алея, - поміщик знав, що робив. В області мало таких прикладів. Років 5 тому ми там були, хтось робив капітальний ремонт цієї будівлі. На жаль, не застали нікого з керівників цих робіт і дуже хвилювалися, щоб там не наробили якоїсь єрунди, бо будинок дуже цікавий. Це була розвідувальна поїздка, ми створюємо «Цікаву Житомирщину», вже видали два томи, Ружинський район і палац Карницьких у третьому томі», - розповів Георгій Мокрицький.

Фото з мережі Інтернет

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі