Економіка

«Мої податки»: скільки грошей потрібно, щоб привести до ладу житомирське сміттєзвалище

1 September 2016, 10:26

Скільки сміття на рік виробляє один житомирянин і скільки коштує захоронити ці відходи, у програмі «Мої податки» розповів заступник міського голови Олександр Фещенко.

«Сьогодні річна норма твердих побутових відходів складає 1,75 кубометра на громадянина. Середня вартість вивозу та захоронення відходів складає приблизно 40 грн за 1 метр кубічний. Можемо порахувати в рік на одну людину середня вартість вивозу та захоронення твердих побутових відходів складає близько 71 грн. Якщо говорити про європейські ціни, то це в десятки разів менше, ніж ціна у Європі. У Європі вивіз та захоронення метра кубічного сміття становить 30 євро. За все треба платити і в першу чергу - за сміття, якщо ми хочемо жити в чистому місті», - сказав Олександр Фещенко.

У 2016 році на прибирання стихійних сміттєзвалищ у міському бюджеті передбачено понад 1 млн 266 тис. грн. Олександр Фещенко розповів, яка робота проводиться, щоб вирішити проблему.

«Дійсно, цифри немалі, але якщо ми говоримо про тимчасові сміттєзвалища, це така проблема нашого часу. І вона з’являється не завжди з вини тільки мешканців Житомира, хоча ми її на себе беремо. По місту є 16 постійних стихійних сміттєзвалищ. У цьому році зачищено 9, але є такі стихійні звалища, які з’являються постійно. Наприклад, вулиця Родонова, де ми виділили ділянки для воїнів АТО. Але ми розуміємо, що в утворенні цього звалища беруть участь мешканці прилеглих сіл. Вони їдуть з Тетерівки, вже звикли роками і викидають своє сміття. Які кроки ми робимо: ми там встановлюємо камери відеоспостереження і будемо фіксувати ці порушення. Далі включається в роботу інспекція з благоустрою. Чіткої нормативної бази. щоб ми зловили і оштрафували, звичайно нема. Тут потрібна комплексна робота поліції, інспекції з благоустрою», - сказав він.

Олександра Фещенко вважає, вирішити проблему міського полігону побутових відходів і стихійних звалищ можна буде, якщо всі житомиряни будуть оплачувати послуги з вивозу та захоронення сміття.

«Є ініціатива народних депутатів, ми ведемо переписку, вони хочуть ввести податок на сміття. Ми зараз як боремося - ми вивозимо сміття, якщо це приватний сектор, з яким найбільша проблема, ми з ним заключаємо договори, і якщо є договори у цьому мікрорайоні, ми наповнюємо його контейнерами. Але люди відмовляються заключати договори - просто не хочуть. Навіть у нас була така ініціатива, яку ми, можливо, впровадимо, без персональних даних але оприлюднювати адреси будинків, у якій відмовляються підписувати договори з перевізником на вивіз сміття. Значить мешканці повинні розуміти, що, значить, ці люди виносять десь по сусідству своє сміття, викидають і за них платять інші люди. Якби був введений такий податок, і кожен знав, що кожного року сплачує його, тоді нам би було легше і всі претензії були б до міської влади, до перевізників. І нашим головним завданням було б правильно організувати вивіз ТПВ. Ми отримували певну суму коштів, ми б її моніторили і звітувалися б, куди ми їх тратимо. А так ми постійно з міської ради дотуємо. Тому і маємо такий полігон, який далекий від ідеалу», - сказав заступник міського голови.

Про це та багато іншого – у програмі «Мої податки» на Житомир.info

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі