Події

Уродженка Житомирської області працювала у групі шахраїв, які «розвели» українців на мільйон гривень

1 September 2016, 16:54

Співробітники ГУНП в Тернопільській області спільно з Департаментом кримінальної поліції затримали у Києві групу шахраїв, які збирали з громадян до 250 тис. грн щодня. Під виглядом державних організацій, вони обіцяли відшкодувати гроші за БАДи, натомість змушували платити неіснуючі податки і збори. Працювали вони по всій території України. Серед зловмисників була також і 24-річна уродженка Житомирської області.

Про це повідомляють на сайті Національної поліції.

«Сфера діяльності даної групи охоплювала практично всі області нашої держави. Шахраї представлялись працівниками організації, яка нібито займається відшкодуванням збитків, заподіяних фірмою-дистриб’ютором харчових добавок. До злочинного угрупування входили організатори і виконавці – наймані працівники, які безпосередньо обдзвонювали жертв і видурювали під різними поводами у них кошти, а також особи, які отримували гроші в банківських установах та передавали їх посередникам», – сказав заступник начальника Головного управління Національної поліції Тернопільщини Казимир Попіль.

Сума збитків, завданих жителям різних областей, обчислюється мільйоном гривень, але щодня вона зростає, бо до поліцейських звертаються все нові й нові жертви. Зокрема до тернопільських поліцейських звернулася пенсіонерка зі Збаразького району. Жінка повідомила, що невідомі особи шахрайським способом заволоділи її коштами.

Згодом виявилось, що кількість жертв шахрайської схеми сягнула сотні, а суми збитків завданих окремим особам, коливались від 40 до 200 тис. грн. Діяльність злочинного угруповання поліцейські документували впродовж чотирьох місяців, хоча шахрайська схема працювала близько двох років. Зібраних за цей час доказів виявилося достатньо, аби викрити організатора оборудки та його спільників.

Осередок шахрайської фірми знаходився в Києві. Там нещодавно були проведені обшуки, вилучено кошти, близько півсотні мобільних телефонів, бази даних клієнтів. Усі докази правоохоронці в подальшому будуть ретельно опрацьовувати.

Організатор підбирав собі досить кваліфікованих виконавців, які були обізнані із психологією, методами впливу на людину. Усі учасники угрупування – молоді люди віком від 24 до 40 років.

«Сказали, що є можливість гарно заробити, тому я погодилася на цю роботу. Для нас проводили спеціальні тренінги, навчання. В мої обов’язки входило спілкування з людьми, я обдзвонила до 200 осіб. Перші півроку заробляла гривень 300 за тиждень, потім тисячу-дві, зараз було 10-12 тисяч», – розповіла одна із затриманих, 24-річна уродженка Житомирщини.

Сумарний заробіток групи коливався від 700 тис. до 1 млн грн за тиждень. Кошти між усіма учасниками оборудки розподіляв організатор відповідно до виконаних ними обов’язків.

Правоохоронці з’ясували, що розрахунок здійснювався через відділення «Ощадбанку» за допомогою послуги «Швидка копієчка», яка не потребує наявності пластикової картки. Коли це стало відомо, служба безпеки цієї банківської установи сприяла поліцейським у проведенні розслідування.

«На даний час затримано більше десяти підозрюваних, декому з них вже обрано міру запобіжного заходу», – повідомив старший слідчий в особливо важливих справах ГУНП в Тернопільській області Юрій Барабан.

Затриманим інкриміновано статтю 190 ч. 4 Кримінального кодексу України. (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) – карається позбавленням воді на строк від трьох до восьми років. Слідство у даній справі триває. Правоохоронці встановлюють інших учасників шахрайської оборудки, уточнюють суми збитків, шукають постраждалих.

Фото сектору комунікації ГУНП в Тернопільській області

Як повідомляв Житомир.info, суд визнав винним у скоєнні корупційних дій голову сільської ради Бердичівського району Житомирської області. Держслужбовець незаконно преміював себе майже на 14,5 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі