Суспільство

Житомирян та жителів області запрошують на свято «Гайдамацька Покрова»

7 October 2016, 15:13

Запрошуємо Вас на обласне театралізоване свято «Гайдамацька Покрова», яке відбудеться 13 жовтня 2016 року в селі Кодня Житомирського району з нагоди свята Покрови Божої Матері, Дня захисника України та Дня Українського козацтва.

В програмі заходу:

11.00 год. – урочистості біля гайдамацької могили (покладання квітів)

11.30 год. – покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.

12.00 год. – зустріч гостей на центральній площі біля Будинку культури с. Кодня.

12.20 год. – початок урочистої частини, святковий концерт кращих народних козацьких колективів Житомирського району та області.

Також у програмі ознайомлення з виставкою майстрів народної творчості та декоративно-прикладного мистецтва (містечко майстрів), святковий ярмарок, козацькі ігри та розваги для дітей, день відкритих дверей народного музею історії села Кодня.

Довідково: Вперше Кодня згадується у письмових джерелах 1301 року. Знаходилася у складі Литовського князівства, а після його об'єднання з Польщею в 1569 року — у складі Речі Посполитої. В цей час Кодня належала знатному білоруському княжому роду Сапігів. В кінці XIX ст. вона належала графу Аполлону Лєдуховському.

У 1768 в Холодному Яру поблизу Чигирина почалося повстання запорожців і гайдамаків під керівництвом Максима Залізняка та Івана Гонти, що отримало назву «Коліївщина». Повстанці захопили ряд міст Середнього Придніпров'я, штурмом узяли Умань, і Річ Посполита була вимушена звернутися до Катерини II з проханням сприяти в придушенні бунту. Російські і польські війська незабаром розгромили розрізнені загони повстанців, а захоплені в полон повстанці були жорстоко покарані. Влаштовувалися показові покарання в різних містах Речі Посполитої, а в Кодні відбулися масові страти. Під керівництвом коронного воєначальника Юзефа-Ґабріеля Стемпковского повстанцям рубали голови, садили на палю, чвертували. Тут стратили близько 300 учасників «Коліївщини», і село стало символом скорботи і пам'яті про волелюбних і непокірних синів українського народу.

У свою чергу свято Покрови протягом багатьох століть було головним для українських воїнів - від козацтва до Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Сучасна Українська держава є історичним та політичним спадкоємцем Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції.

Саме тому з 2014 року на Покрову ми відзначаємо ще й День захисника України. Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Головна ідея цього свята – виявлення поваги та шани захисникам нашої держави та її суверенітету, гідне вшанування борців за незалежність України. А в умовах триваючої війни на Сході країни у цей день ми вшановуємо й усіх нинішніх захисників – воїнів усіх силових відомств, добровольчих підрозділів, а також ветеранів та майбутніх оборонців України.

Прес-служба Житомирської райдержадміністрації

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі