Суспільство

У Кодні вперше відбулося свято «Гайдамацька Покрова»

17 October 2016, 16:27

13 жовтня у селі Кодня Житомирського району вперше проведено обласний театралізований захід «Гайдамацька Покрова». У цей день у славному історичному селі відзначили одночасно три свята – День захисника України, Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Захід організовано силами відділу культури і туризму Житомирської райдержадміністрації у тісній співпраці із керівництвом сільських громад району.

У рамках святкування було проведено покладання квітів до гайдамацької могили  та пам’ятника Тарасу Шевченку. Далі на учасників дійства чекала церемонія відкриття свята на головній алеї села, покладання квітів до меморіалу загиблим у роки війни землякам та власне урочиста частина на центральній площі біля Будинку культури с. Кодня.

Привітати коднянців та гостей свята прибули перші особи райдержадміністрації та районної ради, депутати районної та обласної рад, керівники місцевих громад, громадських об’єднань, члени Громадської ради при райдержадміністрації.

Як підкреслив у своєму виступі голова Житомирської райдержадміністрації Сергій Микитюк, протягом багатьох століть свято Покрови було головним для українських воїнів - від козацтва до Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Сучасна Українська держава є історичним та політичним спадкоємцем Русі, козацтва, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції. «Саме тому з 2014 року День захисника України ми відзначаємо якраз на Покрову. Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України», - відзначив він.

Виступи почесних гостей свята перемежовувалися майстерно підготовленими виступами кращих народних колективів Житомирського району та області. Також у програмі святкування було ознайомлення з виставкою майстрів народної творчості та декоративно-прикладного мистецтва, святковий ярмарок, козацькі ігри та розваги для дітей, день відкритих дверей народного музею історії села Кодня. Окрім цього, всі охочі мали нагоду пригоститися святковими стравами господинь нашого району, які були широко представлені у наметах місцевих громад.

Свої намети виставили цього дня Коднянська, Миролюбівка, Вертокиївська, Луківська, Станишівська, Озерянківська, Левківська, Ліщинська, Туровецька, Оліївська, Високопічська, Березівська, Троянівська, Сінгурівська, Глибочанська сільські ради та Тетерівська об’єднана територіальна громада. Працювала й польова кухня, де готували смачну кашу та чай. А козацький курінь запрошував гостей на куліш, приготований на вогні у казані.

Як і було заплановано, на свято прибули не лише творчі колективи району, а й мистецькі колективи з інших районів області. Саме це, власне, і дозволило позиціонувати його як обласний захід.

Зокрема, у рамках концертної програми перед гостями свята виступили військовий оркестр військового інституту ім. С.П. Корольова, колектив «Капелюх»  Коростишівського районного Будинку культури, колектив «Промінь» Червоноармійського районного Будинку культури, тріо Бердичівського районного Будинку культури, колектив «Соколи» Попільнянського районного Будинку культури. фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав», ансамбль народного танцю «Унава» Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка, народний артист України Анатолій Гурський, співак Артем Кондратюк, народний аматорський хор «Поліський передзвін» КЗ РБК, народний аматорський гурт «Джерела» КЗ РБК, народний вокальний ансамбль «Вербиченька» БК с. Іванківці, народний фольклорний колектив «Криниченька» клубу с. Городище, народний аматорський ансамбль народної музики «Музики»  БК с. Черемошне, фольклорний колектив «Любавушка» КЗ РБК, вокальний ансамбль «Купавушка» БК с. Кодня, зразковий хореографічний колектив «Юність»  БК с. Троянів, зразковий хореографічний колектив «Посмішка» КЗ РБК, зразковий хореографічний колектив «Сюрприз» БК с. Кодня, учениці (вокалісти) Сінгурівської музичної школи Дарина Бондарець, Дарина Астахова, Наталія Назарчук та Валерія Марченко.

Планується, що вже наступного року захід набуде офіційного обласного статусу, а його проведення буде включено до загальнообласного плану з відповідним фінансуванням.

Прес-служба Житомирської РДА

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі