Влада

Житомирський лабораторний центр поінформував, жителі яких районів п’ють неякісну воду

19 October 2016, 15:11

За 9 місяців 2016 року фахівці Житомирського обласного лабораторного центру дослідили майже 20 тисяч проб води з джерел центрального (ЦВП) та децентралізованого водопостачання (ДЦВП) у всіх районах області.

Результати моніторингу якості води за мікробіологічними (забруднення мікробами, фекаліями) та санітарно-хімічними показниками (запах, забарвленість, каламутність, смак та присмак, концентрація мікроелементів та важких металів) 19 жовтня оприлюднили на сайті Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Фахівцями Житомирського обласного лабораторного центру протягом 9 місяців 2016 року здійснено значний обсяг лабораторних досліджень якості питної води в усіх районах області. Наглядно ознайомитись з даними щодо моніторингу якості води можна в доданих таблицях», - пишуть на сайті.

Наприклад, найбільше зразків водопровідної води відібрано в Коростишівському районі, відхилень за мікробіологічними показниками за 9 місяців виявлено не було. У Любарському районі для дослідження на мікробіологію відібрали близько 430 проб питної води (водопровідної і криничної), перевищення норм виявлені у 75 випадках:

Найбільше зразків водопровідної води на аналіз за санітарно-хімічними показниками за 9 місяців взяли в Житомирі (447), виявлені відхилення у 34 пробах, найменше – 20 – у Пулинському, колишньому Червоноармійському районі, з яких перевищення гранично допустимих концентрацій металів та мікроелементів виявлено аж в 17 зразках:

«Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) приділяє особливе значення вивченню хвороб, які пов’язані з використанням або вживанням неякісної води та відсутністю відповідних умов санітарії. За даними ВООЗ, 25% населення постійно ризикує захворіти хворобами, пов’язаними із споживанням недоброякісної питної води. До таких хвороб належать інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо) і хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо)», - інформують на сайті обласного лабораторного центру.

Як повідомляв Житомир.info, 14 вересня 2016 року члени Житомирського виконкому перевірили стан та якість води на дамбах та очисних спорудах міського водоканалу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі