Влада

Члени Житомирського виконкому перевірили якість води на дамбах та очисних спорудах водоканалу

14 September 2016, 17:25

На позачерговому виїзному засіданні, 14 вересня, члени Житомирського виконкому перевірили стан та якість води на дамбах та очисних спорудах водоканалу.

Розпочали перевірку із дамби «Дениші», тут відчувається неприємний запах та неозброєним оком видно мутно-зелений колір води.

Головний інженер «Житомирводоканалу» Федір Гуйван розповідає: гідровузол «Дениші Гребля» був побудований ще в 70-х роках, водосховище містить близько 11 мільйонів кубометрів води і на його очистку потрібні великі кошти.

«Раніше, коли будували наші споруди водозабору, то якість водосховища води відповідала першому рівню, зараз вона відповідає четвертому. Проходить процес гниття, при цьому виділяється сірководень з певним запахом. Щоб почистити це водосховище - це колосальні гроші», - зізнається головний інженер КП «Житомирводоканал» Федір Гуйван.

Після забору води із гідровузла «Дениші Гребля», вода потрапляє до земляної греблі у Перлявці - водосховища «Відсічне». Після чого вода надходить до хлораторної, відзняти яку нам заборонили, тому, що це стратегічний об’єкт. Кінцевий етап очистки вода проходить на житомирському водоканалі.

Для того, щоб перевірити якість води у місті, працівники відібрали проби в районах. Кажуть: серед представлених зразків води бурого кольору не виявлено. А от щодо води із водосховищ, то ситуація складніша.

«Ми посіви робимо, і ніякого росту, нічого нема, тут все нормально, але присмак неприємний - так», - каже заступник начальника цеху водоводу Тамара Ступакова.

Очищати воду в домашніх умовах, кажуть спеціалісти, можна завдяки фільтрам, проте і ті потрібно ретельно обирати.

«Розпочнуться проблеми із суставами, серцем, м’язами. У воді має бути: кальцій, калій, весь склад солей, які знаходяться у воді. Навіть те, якщо постійно пити завжди кип’ячену воду - теж не дуже добре», - запевняє Тамара Ступакова.

На реалізацію проекту реконструкції водопровідних та каналізаційних споруд, насосних станцій потрібно витратити 9,5 мільйонів гривень. На підприємстві кажуть: без допомоги міської влади така сума не підйомна для водоканалу.

«Якщо говорити формально, про проект, який ми сьогодні презентували, то це власні кошти, які ми забов’язані перевести на інвестеційний рахунок. Але без допомоги місцевої влади нам не впоратися», - зізнається директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Після півгодинних обговорень, члени виконкому одностайно підтримали рішення «Про погодження інвестиційної програми комунального підприємства «Житомирводоканал», яке передбачає додаткове фінансування з міського бюджету, на суму більше як 3 мільйони гривень.

ї

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі