Влада

Уряд дозволив інвалідам та сім’ям загиблих в АТО давати гроші для придбання житла: категорії одержувачів та розмір компенсації

20 October 2016, 10:36

19 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову «Про забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І–ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали безпосередню участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов».

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Зазначеним рішенням Уряду надано право сім'ям інвалідів війни та загиблих військовослужбовців АТО отримувати грошову компенсацію за належне їм житло відповідно до Житлового кодексу. Таким чином сім'ї загиблих учасників АТО та інваліди з числа учасників АТО зможуть самостійно обирати найбільш прийнятне для них житло та купуватимуть його за рахунок коштів грошової компенсації, наданої Урядом», - йдеться у повідомленні.

У Мінсоцполітики наголошують, що реалізація постанови не потребує додаткових витрат з Держбюджету. Водночас прийняте рішення надасть змогу ефективно використовувати бюджетні кошти та забезпечить можливість уникнути незадоволення житлом, придбаним органами державної влади.

На сайті Міністерства соціальної політики опублікований проект постанови з порядком виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Право на отримання грошової компенсації відповідно до цього Порядку мають члени сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця, який у складі військових формувань, утворених відповідно до законодавства України та визначених в абзаці восьмому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», брав безпосередню участь в антитерористичній операції; і які потребують поліпшення житлових умов відповідно до норм Житлового кодексу Української РСР (далі – члени сімей загиблого в АТО) по категоріях у такій черговості:

Категорія І. Дружина (чоловік), неповнолітні діти (в тому числі усиновлені до дня загибелі військовослужбовця), які проживають разом з нею (ним); дружина (чоловік), якщо у загиблого немає дітей (в тому числі усиновлених).

Категорія ІІ. Неповнолітні діти (в тому числі усиновлені ним) в разі, якщо на день загибелі військовослужбовця, він був розлучений, або він не був розлучений, але дружина (чоловік) позбавлені батьківських прав, або загиблий не був розлучений і його дружина (чоловік) не позбавлені батьківських прав, але при цьому неповнолітні діти проживають окремо від дружини (чоловіка), неповнолітні діти-сироти загиблого.

Категорія ІІІ. Батьки загиблого (померлого) військовослужбовця.

Категорія ІV. Повнолітні діти, які не мають (і не мали) своїх сімей.

Категорія V. Повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали інвалідами до досягнення повноліття.

Категорія VІ. Повнолітні діти, обоє батьків яких загинули або пропали безвісти.

Категорія VІІ. Дружина (чоловік), які на момент смерті були позбавлені батьківських прав відносно неповнолітніх дітей загиблого (загиблої) у тому числі усиновлених загиблим (загиблою), або які не позбавлені батьківських прав, але неповнолітні діти в тому числі усиновлені загиблим (загиблою) проживають окремо від дружини (чоловіка).

Комісія може відмовити заявнику в призначенні грошової допомоги з наступних підстав:

1. Загиблий в АТО або інвалід АТО І чи ІІ групи не є військовослужбовцями одного із військових формувань, утворених згідно законодавства України і визначених у абзаці восьмому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

2. Загиблий в АТО або інвалід АТО І чи ІІ групи не брав безпосередню участь в антитерористичній операції (відсутня довідка, визначена  пункті 15.3 даного Порядку).

3. Заявник не є членом сім’ї загиблого в АТО, визначеним у абзацах шістнадцятому – двадцять другому пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

4. Заявник не є особою, визначеною у пункті 11 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

5. Заявник не перебуває на обліку як такий, що потребує поліпшення житлових умов відповідно до норм Житлового кодексу Української РСР з урахуванням положень, викладених у пунктах 16 – 17 цього Порядку.

6. Заявник є членом сім’ї загиблого в АТО нижчої категорії, ніж інший член цієї ж сім’ї загиблого в АТО в разі одночасного подання ними заяви на отримання грошової компенсації.

7. Заявник є членом сім’ї загиблого в АТО нижчої категорії ніж інший член цієї ж сім’ї, який вже отримав житло або грошову компенсацію – до виплати грошової компенсації всім членам сімей загиблих в АТО, які перебувають на обліку в ЄДАРП районного або міського органу соціального захисту населення і мають першочергове право на таку виплату.

8. Заявнику вже надавалося житло або вже виплачувалася грошова компенсація як члену сім’ї загиблого в АТО або як інваліду АТО І чи ІІ групи.

В разі прийняття рішення про призначення заявнику грошової компенсації, Комісія одночасно визначає розмір такої компенсації, виходячи з таких нормативів:

1. За нормою 13,65 квадратного метра жилої площі на кожного члена сім’ї загиблого в АТО однієї категорії з урахуванням самого загиблого у разі, якщо загиблий перебував на квартирному обліку разом з членами своєї сім’ї.

2. За нормою 13,65 квадратного метра жилої площі на інваліда АТО І чи ІІ групи та кожного члена його сім’ї, зазначеного у пункті 4 цього Порядку.

3. За нормою 35,22 квадратного метра жилої площі на сім’ю загиблого в АТО однієї категорії або на сім’ю інваліда АТО І чи ІІ групи.

4. Додатково 10 квадратних метрів жилої площі на кожного члена сім’ї загиблого в АТО однієї категорії або члена сім’ї інваліда АТО І чи ІІ групи, який є інвалідом І чи ІІ групи або дитиною – інвалідом (в тому числі з врахуванням самого заявника).

5. З врахуванням опосередкованої вартості спорудження 1 квадратного метра загальної площі житла в населеному пункті, в якому заявник перебуває на обліку як особа, що потребує поліпшення житлових умов на день звернення за грошовою компенсацією і яка визначається Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відповідно до Порядку визначення та застосування показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого наказом Держбуду України від 27.09.2005 № 174, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.10.2005 № 2005 за № 1185/11465 (далі –  гранична вартість). При цьому:

5.1. Для міст Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова гранична вартість збільшується у 1,75 рази.

5.2. Для міст – обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тисяч чоловік – гранична вартість збільшується у 1,5 рази.

5.3. Для міст обласного значення з населенням від 100 до 300 тисяч – гранична вартість збільшується у 1,25 рази.

Розмір грошової компенсації (ГK) розраховується за формулою:

ГК = (13,65 × Nс + 35,22 + 10 × Nп) × Bг × Км

Nс - кількість членів сім’ї загиблого в АТО однієї категорії або кількість членів сім’ї інваліда АТО І чи ІІ групи на яких розраховується грошова компенсація;

Nп – кількість членів сім’ї загиблого в АТО однієї категорії або кількість членів сім’ї інваліда АТО І чи ІІ групи, які є інвалідами І чи ІІ групи, або є дитиною – інвалідом і на яких розраховується грошова компенсація з врахуванням додаткових 10 метрів житлової площі на кожного (в тому числі і на заявника);

Вг – гранична вартість 1 квадратного метра загальної площі житла для населеного пункту, в якому заявник перебуває на обліку як особа, що потребує поліпшення житлових умов на день звернення за грошовою компенсацією;

Км – коефіцієнт збільшення граничної вартості 1 квадратного метра загальної площі житла для міст, визначених у пунктах 5.1 – 5.3.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі