Місто

Житомирському музею подарували застібки римських легіонерів, срібні денарії та браслет часів Київської Русі

31 October 2016, 18:19

Надихнувшись розкопками на Замковій горі, Віктор Потапенко та Сергій Овдійчук передали у фонд Житомирського обласного краєзнавчого музею римські срібні монети, монети Російської Імперії, прикраси та знаряддя праці періоду Київської Русі, які були знайдені на території Житомирської області та ексклюзивну збірку творів 1898 року видання.

«Побачив ролик в Інтернеті з проханням передачі артефактів, якщо такі є і відгукнувся. Тут представлені фібули – римські застібки, ременеві застібки, тюлева сокира, цікаві римські денарії – це срібні монети. Різного періоду, тут у нас на аверсі зображена Фаустіна Молодша – дружина Марка Аврелія. Це десь 127 рік нашої ери. Приїздили римляни і купували за ці денарії у місцевого населення зерно, продукти харчування і розраховувались цими монетами. Привозили сюди вино, обмінювали так само, і тому у нас залишались ці монети, і потім люди їх втрачали, а ми їх знаходили. Ось це у нас фібули, до того ж різні, цього ж періоду. Ось це браслет часів Київської Русі ХІ – ХІІІ століття, теж втратили, а ми його знайшли. Фрагмент кадила, теж періоду Київської Русі», – розповідає Сергій Овдійчук.

«Збірка французьких творів у перекладі Павлюнкової – це книга 1898 року. Це книга з колекції Олени Кудрицької. Як вона потрапила на вулицю Домбровського, можна тільки здогадуватися, але ця людина колекціонувала томи Еркмана-Шатріана. А зараз воно буде поповнювати фонди Житомирського краєзнавчого музею», – каже Віктор Потапенко.

Подаровані експонати задокументували. Далі працівники музею класифікують предмети, зроблять їх детальний опис та відреставрують.

«Кожен переданий предмет потребує опису, класифікації, скадання відповідної документації, як того вимагають інструкції затверджені Міністерством культури. Тому, побачити їх буквально там через місяць, через два – це не реально. Тому, що деякі з них не мають презентаційного вигляду, їх треба відреставрувати, в переважній більшості. Оскільки вони пошкоджені внаслідок сільськогосподарських робіт, під впливом часу, під впливом агресивного середовища у якому вони знаходились. У цілому, знахідки доволі цікаві, непогані», – ділиться директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Як повідомляв Житомир.info, археологічні розкопки на Замковій горі стартували 19 жовтня. У перший день розкопок на Замковій горі в Житомирі археологи знайшли предмети побуту XVII-XVIII століття, а згодом виявили знайшли монети XVI століття, козацькі трубки та підземні ходи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі