Місто

Київські та житомирські археологи в жовтні розпочнуть підготовку до розкопок на Замковій горі

4 October 2016, 14:02

Київські та житомирські археологи і краєзнавці об’єдналися аби провести археологічні розкопки на Замковій горі. Експерти розповідають: спершу робили акцент на дослідженні тамтешніх підземель. Проте засумнівавшись у результатах дослідження, вирішили копнути глибше.

«Перспективи дослідження підземель - це добре, але результати кінцеві, які будуть, трішки примарні. Більш результативнішим, на нашу думку, було провести археологічні дослідження у нашому місті. Оскільки місто мало досліджене у археологічному плані, розкопки проводилися надзвичайно давно. Тому було вирішено звернутися до Інституту археології і запропонувати їм співробітництво, щоб провести дослідження, попередні наукові розвідки. А от, щоб потім знайти місце, де будуть проводитися повноправні розкопки», - розповідає директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Житомирську археологічну експедицію очолюватиме старший науковий співробітник Інституту археології України Андрій Петраускас. Експерт зі столиці розповідає, дослідження проводитимуть у кількох локаціях: біля краєзнавчого музею, магістрату та біля архіву. Каже: головне завдання - виявити археологічні нашарування та знайти цікаві дані для історії.

«Значна частина історії, як ось тут на камені висвічена дата 884, яка не має обґрунтування ні в літописних джерелах, а є великий шмат історії, який не має писемних джерел для свого часу. Основним джерелом для цього періоду є археологічні джерела. Як ви бачите, воно мало забудоване. Тобто, не перемішені будуть слої на великій площі, тут більше гектара. Тому ми можемо отримати непорушені об’єкти археологічні, які можуть мати експозиційну цінність на місці. Ми зможемо розкопати якісь об’єкти, відтворити їх або законсервувати на місці. Житомир отримає гарні об’єкти для туристів в центральній частині», - зазначає Андрій Петраускас.

Археолог Олександр Тарабукін ділиться: майбутні знахідки обов’язково представлять житомирянам.

«Перший етап - це археологічні роботи розвідкового характеру, мета яких є визначення стану культурних нашарувань, його потужності наявності, скажімо так, різних об’єктів і подальшої її музеєфікації. Наші мешканці міста самі і гості будуть уже ходити по скверу не просто так, а бачити об’єкти, які ми виявили під час археологічних розкопок і сказали, що дійсно щось тут було, жили люди, ось вони після себе залишили ось такі сліди», - ділиться старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею відділу досліджень Олександр Тарасбукін.

До розкопок мріють долучитися і студенти історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка.

«Коли нам пояснили, що Житомир давньоруське місто, ми відводимо дату заснування 884 рік і говоримо про те, що Житомир переніс дуже багато, і монголо-татарське нашестя, і згодом, Перша Світова і Друга Світова, післявоєнний період, як він перестроювався, як це все відбувалось - це дійсно дуже цікаво. Тому, що є міста нові, є міста старі, але наше місто несе дуже велику історію і тому дуже хотілося б долучитися. Ми запитували на рахунок цього, нам відповіли, що можливо будуть долучати студентів. Але, оскільки в нас немає такої дуже великої практики, тому, можливо, ми просто будемо або допомагати, або в якихось інших планах, але дуже хотілося б долучитися», - ділиться студентка Вікторія Пусташева.

Розпочати розкопки експерти планують 8 жовтня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі