Влада

На сесії Житомирської облради вкотре підняли питання легалізації видобутку бурштину

4 November 2016, 14:53

Як врегулювати ситуацію із незаконним видобутком бурштину на півночі Житомирської області обговорювали під час сесії обласної ради 4 листопада. Народні обранці висловили сподівання, що після зміни керівництва облради та облдержадміністрації вирішення проблеми нелегального видобутку «сонячного каменю» зрушить з місця.

«На днях я був в Олевську. Дійсно, там влада є, але чи та влада може сьогодні справитись з тією проблемою наодинці. Серед білого дня возять машини, міні-екскаватори. Знаєте, таке враження, що потрапив в краї, де в Америці «золота лихоманка»: маса мужчин спортивної зовнішності, в камуфляжі чомусь не на фронті, а тут. В мене просте запитання: чи на рівні області давайте щось будемо робити, чи будемо більш активно звертатись до центральних органів управління: до Верховної ради, до Кабінету міністрів, щоб ми якось легалізували цю справу», - каже депутат Тарас Собко. 

Допомогти врегулювати «бурштинову лихоманку» зможе постанова Кабінету міністрів про рекультивацію земель, які постраждали від видобутку «сонячного каменю» - в цьому переконаний новопризначений голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«За тією інформацією, яку я маю, на наступному тижні її на Кабміні мають винести, розглянути і затвердити. Тоді ми зможемо більш детально вам пояснити ситуацію. Ви розумієте, що це проблема не тільки нашої області, а є ще ряд областей, які мають таку проблему і зрозуміло, що її можна вирішити тільки на державному рівні, врегулювавши усі законодавчі акти, які потрібні для того, щоб легально видобувати цей бурштин. Зрозуміло, що ми зацікавлені, бо це для нас податки і робочі місця. Якщо його легалізувати і почати видобувати законно, то це, я думаю, мільйони податків щороку і в Олевську громаду, і в бюджет області, і в усі бюджети районів, які мають такі корисні копалини», - переконаний голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Втім, на думку окремих депутатів постанова Кабміну не є панацеєю, яка одразу вирішить ситуацію з незаконним видобутком бурштину.

«Постанова Кабінету міністрів – це всього-на-всього підзаконний акт, а регулювати видобування різних природних ресурсів має законодавство. І той законопроект, який був поданий у Верховній Раді, я не знаю на якому він рівні, поданий ще два роки назад, і Рада не може чомусь його прийнять. Чому? Тому що є зацікавлені особи вищого рівня центральної виконавчої влади і «іже з ними» у Верховній Раді. Тому, якщо закон не буде прийнятий, то ви цією постановою зможете тільки рекультивувати те, що вам дозволять різного роду угрупування», - зауважив депутат облради Олександр Чорноморець.

Депутат Олександр Ніколайчук, який ще до депутатства одним із перших звертав увагу на проблеми на півночі Житомирської області, впевнений: якщо постраждалі землі і рекультивувати, то лише після завершення видобутку бурштину.

«Я прихильник того, що рекультивувати потрібно, але треба розуміти – на тих сотнях гектарів добувається максимум 30%, усе інше під землею. Тобто, логічно було б його видобути весь, заробити на цьому, сплатити податки і частину коштів спрямувати на рекультивацію. Це означає – переорати і висадити там вже дерева, зокрема – ялини. І все логічно. Тобто, потрібно створити максимально простий механізм, який реально буде працювати, не вигадувати велосипед і на цьому заробляти», - підсумував Олександр Ніколайчук.

Фоторепортаж з сесії облради дивіться тут

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі