Влада

У Житомирській ОДА затвердили план заходів, щоб зупинити африканську чуму свиней

12 December 2016, 15:19

Понад 300 свиней було знищено у Житомирському районі, щоб унеможливити поширення африканської чуми свиней, яка спалахнула на території підприємства у с. Рудня-Городизще. На території ФОП «Слідзевський» оголошено карантин, 2 села у радіусі 3 км. визнані зоною контролю, 20-кілометрову зону визначили зоною нагляду.

Про це говорилося під час протиепізоотичної комісії при Житомирській ОДА 12 грудня.

«Відповідно до повідомлення самого ФОП «Слідзевський» з 9 на 10 грудня у його господарстві загинуло 25 голів свиней. Господарство знаходиться у селі рудня-Городище Житомирського району, Житомирської області. при виїзді на місце було проведено розслідування, встановлено, що тварини хворіли ще з 15 числа почалося захворювання. У зв’язку з тим, що було завезено корми, які мали підозру на їх якість, все було списано на корми. Замінили корми, загибель продовжувалася, трупи тварин там на місці утилізувалися, спалювалися, але коли вже підійшло до того, що 25 голів за 1 ніч, і коли ми приїхали, подивилися картину, то побачили, що дійсно є проблема. Спеціалістами проведено розтин трупів,були встановлені і характерні, і нехарактерні зміни для чуми, температури у жодному разі не було підвищення, так, як нам пише література, відправили матеріал у лабораторію і отримали підтвердження, що дійсно африканська чума», - розповів секретар протиепізоотичної комісії Ігор Волківський.

Також він повідомив про заходи, які в першу чергу проводилися після підтвердження діагнозу у загиблих тварин.

«Своїми силами і силами господарства було проведено утилізацію тих трупів, які вже були. Найголовніше - визначено зону. Є зона осередку - це те господарство неблагополучне, де знаходилися свині. Зона контролю 3-кілометрова, куди увійшло 2 населених пункти - с. Гай і Рудня-Городище. Одразу ж було створено бригади, які обійшли і на обік взяли згідно інструкцій поголів’я, яке знаходиться у цій зоні. Наступна зона нагляду 20-кілометрова. До неї увійшло 42 населених пункти - це 2167 голів тварин знаходиться у власників в домашніх господарствах і 2 господарства, які утримують 4092 голови свиней. Виставлено пересувні 2 пости при в’їзду в Рудню-Городище, і на виїзді у село Соснівка. Цілодобове буде чергування з представниками міліції та ветеринарної служби, карантин продовжується 40 днів, якщо інших не буде випадків захворювання. Всім тваринам проведена евтаназія із подальшим їх знищенням шляхом спалення, проведена евтаназія всіх тварин, які знаходяться у даному осередку», - сказав він.

На запитання Ігоря Гундича про те, як бути власникам свійських тварин, які живуть у 2 селах у 3-кілометровій зоні Ігор Волківський відповів так:

«Всього у наглядовій зоні знаходиться 27 тварин, які утримують в особистих підсобних господарствах. Від даних власників отримано підтверджуючі документи, що вони зобов’язуються не переміщувати, не забивати і нічого не робити. 40 днів, поки триває карантин, ці тварини будуть утримуватися в цих господарствах. Пости будуть контролювати, щоб м’ясо не вивозилося за межі. Після 40 днів, забій можна проводити для домашніх особистих потреб лише з дозволу головного державного інспектора ветеринарної медицини», - сказав Ігор Волківський.

Комісія затвердила план заходів щодо профілактики і ліквідації африканської чуми свиней, зокрема заборонили торгівлю на ринках живими свинями, м’ясом із них та іншими продуктами з них, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів.

У свою чергу голова Житомирської ОДА Ігор Гундич зосередив увагу голів райдержадміністрацій на необхідності вчасно реагувати на факти загибелі свиней.

«З 15 листопада починають вмирати свині. мене дивує, чому ніхто не доповідає вам, як голові адміністрації? Ці ж господарства на території ваших районів. Ми не могли виявити причину, поки не впало за одну ніч 25 голів, тоді всі одразу вирішили, що це африканська чума. Виходить, що ми не знаємо, що відбувається в наших господарствах? Про будь-яку загибель 1-2 тварин вони вам мають чітко доповідати, щоб ми не допустили розповсюдження цієї ситуації по всій області», - сказав Ігор Гундич.

Варто також наголосити, що вірус африканської чуми свиней є безпечним для людини.

Як повідомляв Житомир.info, через африканську чуму на підприємстві у Житомирському районі планують знищити поголів’я у 530 свиней.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі