Місто

Хочеш у Житомирі паркуватися біля міськради – плати, або паркуйся за кілометр від будівлі, - Дмитро Ткачук

22 December 2016, 20:41

Останнім часом паркуватися на новій плитці у Житомирі входить у звичку. До прикладу, 21 грудня проходить сесія міської ради і біля будівлі – автопарк на тротуарі. 22 грудня на Михайлівській таксист їде по плитці, аби доставити клієнта до місця замовлення. На питання: чи знає, що тут ані їздити, ані паркувати авто не можна, водій відповідає, що заборони немає.

«Тут ніякого знаку не стоїть, що я не можу заїжджати сюди. Я можу приїхати сюди висадити людину і поїхати назад», - каже таксист.

За кілька метрів, на розі Михайлівської та Лятошинського на новій плитці припарковане жовте авто. Пропонуємо водію від’їхати.

«Знаку тут немає, але сюди не можна заїжджати. Я попрошу вас від’їхати, ви можете?», - запитав депутат Житомирської міської ради Іван Фурлет.

Водій погодився від’їхати. Аби попередити наступні заїзди на Михайлівську, Іван Фурлет заставив проїзд двома мішками піску та пообіцяв посприяти у вирішення цього питання.

Тим часом, 22 грудня на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради розглядають питання організації паркування транспортних засобів на території міста. Начальник управління транспорту і зв’язку міськради Вікторія Климчук-Побережник показує карту майбутніх платних стоянок та пояснює, як нововведення буде впроваджуватись.

«Є у нас уже затверджені 13 місць, на які розроблені технічні паспорти. В основному, вони знаходяться по вулиці Хлібній. Парковки будуть розміщені на проїжджій частині. Складається даний документ із технічної документації, там можна роздивитися на схемі дорожні знаки і все, що необхідно для того, щоб організувати парковочне місце. Ці документи затверджують порядок і співпрацю між міською радою, оператором та водіями», - розповідає начальник управління.

«Тут має бути стільки-то місць для інвалідів, вони розміщені суворо в цих місцях. Відповідно встановлена кількість паркомісць. У відповідності до постанови, на кожні 20 паркомісць має бути обладнаний паркомат», - додає заступник Житомирського міського Дмитро Ткачук. 

Попри те, що на розгляд виносились поки що лише нормативні положення про організацію паркування, члени виконкому занепокоїлись питанням – скільки ж коштуватиме паркомісце.

«Я порахувала, що вартість повинна бути не менше 12 грн за парковочне місце за годину, якщо ми беремо 0,03% за землю. Але, коли я вчора отримую документи на виконком, я їх дивлюсь – тут абсолютно різне. Тому я запитую і не розумію, як це може бути? Ви виставляєте одне, а сьогодні рахуєте по іншому?», - запитала заступник директора КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Наталія Павлюк.

«В місті Житомирі 73 тисячі власників транспортних засобів. Прийнятним і логічним для Житомира, порівнюючи Львів, Київ, це ціна близько 5 гривень. Плата має бути диференційована, в залежності від попиту. Якщо біля міської ради попит буде занадто високий і нам потрібно буде його обмежити, то тут буде і 10, і 15 гривень. Людина може залишити машину і на безкоштовній парковці, але вона буде знаходитись не біля міської ради, а за кілометр від міської ради, там буде безкоштовно. Якщо комусь хочеться під’їхати прямо під стіни тієї чи іншої установи – ця послуга буде платна», - пояснює Дмитро Ткачук.

Врахувавши зауваження Антимонопольного комітету, зокрема і у пункті обов’язкового встановлення камер відеоспостереження на парковках, члени виконкому одноголосно підтримали дане питання.

А що до Михайлівської, яка вже почала перетворюватись із вулиці для пішоходів, на вулицю для автомобілів, депутат Житомирської міської ради Іван Фурлет телефоном повідомив, що вже завтра з боку вулиці Лятошинського поставлять відповідний дорожній знак, який заборонятиме в’їзд на Михайлівську.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі