Влада

Дві компанії судяться з Житомирською облрадою, щоб отримати дозвіл на видобуток бурштину в області

11 January 2017, 14:20

Звітуючи про 100 днів роботи на посаді голови Житомирської обласної ради 11 січня, Володимир Ширма розповів про бюджет області на 2017 рік, розвиток медичної та освітньої галузі, децентралізацію та міжнародну співпрацю. Не обійшлося і без земельних питань. Зокрема тих, які стосуються видобутку бурштину на Житомирщині. Посадовець зазначив, що на Житомирщині з’явилися дві компанії «Надра Галичини» та «Амбер Холдинг», які запевняють, що мають дозвіл від Держгеонадр України на видобуток бурштину. На підтвердження своїх прав, вони навіть подали на Житомирську обласну раду до суду, буцімто та, незаконно відмовила їм у отриманні дозволу на розробку бурштинових покладів в області.

«Надра Галичини» та «Амбер Холдинг» - це дві компанії, які подали на обласну раду позов до суду за те, що ми нібито відмовили їм в отриманні дозволу на розробку бурштинових покладів. Це дві компанії, наскільки я розумію Львівські, не наші точно. Коли наші юристи запитали: чому ви подаєте до суду, якщо ви отримали дозвіл? То вони заявили, що таким чином хочуть відстояти свою честь. Вони заявили, що отримали дозвіл, але у нас ніякої інформації по цьому немає. Іще у жовтні місяці я звернувся з офіційним листом до Держгеонадр України, щоб вони дали відповідь: чи видавали цим компаніям дозвіл, чи не надавали. Нажаль, відповіді на цей лист немає і до сьогодні. Офіційно, на сайті Держгеонадр України немає цих компаній. Я звернувся з листом до прокуратури, направили на генеральну прокуратуру, направили лист на Кабінет Міністрів України і направили на нашу обласну прокуратуру. Зараз обласна прокуратура прийняла нашу сторону і стала учасником цих судових процесів. Тому, я думаю, в найближчий час нам вдасться все вияснити», - зазначив голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Щодо того, чи створять все ж таки на Житомирщині комунальне підприємство «Бурштин Полісся», яке може врегулювати питання видобутку сонячного каменю, голова облради каже: це залежатиме від Кабінету Міністрів України.

«Його немає. У нас був тільки проект рішення підготовлений, проте на сесію воно не виносилось і за нього не голосували. І Арешонкову я це питання ставив, і Розенблату, і Ревезі я ставив це питання. Має бути постанова Кабінету Міністрів України про рекультивацію цих земель і воно має бути прив’язане до цих питань. Надіємось, що хоча б буде постанова Кабінету Міністрів. Тому, що ви ж бачите, навіть з тієї самої Рівненської області заяву голови обласної адміністації, звернення до Авакова, у якому він просить дати Національну поліцію чи Нацгвардію для того, щоб підтримувати там порядок. Там своє життя і чим швидше законодавець врегулює його, тим швидше місцеві бюджети отримають додаткове фінансування», - розповів Володимир Ширма.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі