Культура

У Житомирі відкрили виставку «Яворівська іграшка-забавка»: розписані коники, метелики і пташечки. Фоторепортаж

11 January 2017, 17:01

У Житомирському літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка відкрили виставку «Яворівська іграшка-забавка» пожружжя майстрів зі Львівщини – Семена Тлустого і Галини Шумило-Тлустої.

На виставці представлено 463 дерев’яних іграшок: коники, птахи, метелики, шумові та духові дитячі музичні інструменти. Всі іграшки розписані традиційним декоративним яворівським розписом «вербиченька».

«На цій виставці представлено яворівську дерев’яну автентичну іграшку-забавку, це родовід іграшки XVII століття. Мета виставки – популяризувати, вертати дітей і доросле покоління до дерева, до тепла, яке воно віддає. Така іграшка є екологічно чистою, тому що в ній немає лаку, різних барвників – фарби розводяться водою, але не змиваються. У роботі ми використовуємо акрилові фарби на живиці, тому візерунок на іграшці виблискує. Найчастіше прикрашаємо іграшки візерунками «вербівка» і «віяло». До Житомира ми привезли понад 400 видів іграшок-забавок, але взагалі маємо їх набагато більше. Виготовленням яворівських іграшок-забавок займаємося давно. Так, чоловік мій – Семен Тлустий є майстром народної творчості, член національної спілки художників України, у минулому він научав студентів, а на заслуженому відпочинку почав займатися цією справою. Я в минулому теж була вчителем, працювала в дитсадочку, але чоловік переманив мене до виготовлення іграшок. Хоча я не шкодую, бо таким чином ми теж навчаємо дітей і дорослих, проводимо майстер-класи», – розповіла майстриня з яворівського розпису Галина Шумило-Тлуста.

Житомирська виставка у подружжя майстрів є вже десятою. А зокрема у новому році Житомир став уже другим українським містом, де Тлусті відкрили свою виставку.

«Від січня 2016 року ми почали таку собі екскурс-подорож із презентацією цієї виставки. Почали з Києва, з Центру української культури та мистецтва. Оце в Житомирі по рахунку вже десята виставка. У жовтні минулого року ми відкрили виставку у Вінниці, яка закінчилася 10 січня цього року, після чого ми привезли її до Житомира. Тут вона працюватиме до 8 лютого, а далі поїде на Хмельницький, де відкриється 10 лютого», – уточнила майстриня.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирському краєзнавчому музеї 16 грудня відкрили виставку раритетних святкових прикрас та листівок «Новорічно-різдвяна атрибутика».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі