Влада

На виконкомі директору «Житомирводоканалу» пропонували звільнитися

29 March 2017, 13:36

29 березня, під час розгляду питань, пов’язаних із роботою «Житомирводоканалу», засідання виконавчого комітету міськради перетворилося на скандал. Зокрема членів виконкому обурила погана підготовка директора комунального підприємства Андрія Нікітіна та відмова доповідати про виконання фінансового плану. Відтак, присутні наполягали на тому, аби міський голова його покарав або провів ротацію на КП, а самому ж Нікітіну пропонували звільнитися.

«Основним предметом діяльності комунального підприємства «Житомирводоканал» є безперебійна експлуатація діючих споруд водопроводу та каналізації, які знаходяться на балансі для забезпечення водою населення, підприємств, організацій міста…» – сказав Нікітін, уточнивши, що він доповідатиме про інвестиційну угоду підприємства на 2017 рік, а його заступниця – про виконання фінансового плану.

Із таким розподілом члени виконкому категорично не погодилися. Більше того, перебивши Нікітіна, вони затребували від нього чітких фактів про діяльність комунального підприємства «у цифрах». А член виконкому Андрій Дяченко взагалі обурився з того приводу, що директор КП «Житомирводокал», будучи присутнім на засіданні, доручив відповідну доповідь своєму заступнику.

«Якщо ми хочемо почути цифри, то мусимо слухати бухгалтера, – так виходить», – вирішила уточнити секретар Житомирської міськради Наталія Чиж.

«А керівник підприємства за комп’ютером файли перегортатиме? Це жах! Перепрошую, але я себе поважаю. Якщо керівник підприємства себе не поважає, то я себе поважаю і всіх членів виконкому, в тому числі. Я вважаю це знущанням: керівник підприємства сів перегортати файли, а бухгалтер доповідає… Тоді хай профільний заступник (Олександр Фещенко, заступник Житомирського міського голови з питань ЖКГ, – ред.) доповідає, якщо не може керівник підприємства», – не погодився Дяченко з аргументами, які навела Чиж.

При цьому він запропонував членам виконкому звернутися до міського голови Сергія Сухомлина провести ротацію на КП «Житомирводоканал».

«Трошки вагітним бути не можна, розумієте? Або керівник підприємства (доповідає), або давайте тоді міняти: у Вас буде особиста людина за комп’ютером, а Ви будете керівником підприємства. Давайте від виконкому звернемося до міського голови: хай зробить ротацію», – сказав він, апелюючи до заступниці Нікітіна.

Після цього в розмову втрутився член виконкому Руслан Годований, закликавши присутніх таки погодити звіт про виконання фінплану «Житомирводоканалу» та затвердити зміни до нього.

«Не затвердження цього плану є проблема з фінансуванням підприємства. Тобто давайте ми потім якось знайдемо консенсус, щоб керівники готувались до доповіді. Але якщо ми зараз не затвердимо, то люди, підприємство у звичайному режимі не зможуть працювати», – мотивував Годований.

Цьому заперечив член виконкому, волонтер Олександр Таргонський, назвавши такий заклик шантажем:

«А чому нас постійно «кошмарять»? Це шантаж! Є керівник, який отримує достатньо високу зарплату, то хай доповідає! Нас і так називають «ручним» виконкомом… То чому ми повинні бути виконкомом, який «кошмарять»? От прийшли перевізники, сказали, що будуть бастувати, – все ми повинні голосувати. Прийшов керівник водоканалу, сказав, що не буде доповідати, – ми знову мусимо голосувати… Давайте хоч коли-небудь вчиняти принципово».

Зреагувавши врешті на обурення членів виконкому, директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін попросив їх таки підтримати питання щодо фінплану підприємства.

«У нас готувалась по фінансовому плану заступник директора з фінансів, я доповідаю по інвестиційній програмі. Так прийнято на нашому підприємстві. Тому, будь ласка, прошу заслухати Ольгу Петрівну. Я дуже прошу вас усіх підтримати фінансовий план – це життєво важливо для нашого міста і нашого підприємства. У цьому (що доповідає не директор КП, – ред.) нічого страшного немає», – пояснив Нікітін.

«Готувати може хто завгодно, а доповідати має керівник! Вона (заступник директора, – ред.), звісно ж, готує – ви цифри не готуєте, вона Вам готує доповідь» – відповів на це заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

При цьому Андрій Дяченко, пригадавши виїзне засідання виконкому 14 вересня 2016 року на «Житомирводоканалі», наполіг на необхідності змінити керівника цього комунального підприємства.

«Ми вже маємо досвід виїзного засідання виконкому по водоканалу, коли була критична ситуація. Тоді я просто промовчав і проголосував. Хоча напевно, тоді треба було зайняти позицію і не підтримувати ту ідею. От у мене питання по насосах, за станом яких ми тоді приймали рішення, як готуєтесь знову до періоду літньої засухи? Якщо підготовка до всього на водоканалі, як зараз – до виконкому, тоді злочином буде затверджувати зараз цей фінплан! Хай тоді міський голова, заступник і депутатський корпус побачать реальну картину і просто міняють керівника, бо складається таке враження, що керівник там, на водоканалі, зовсім для інших функцій, а ми говоримо про воду! Якщо на сьогодні керівник не може по фінплану прозвітуватися, то в мене питання: що ж відбувається на самому підприємстві?» – наголосив Дяченко.

Врешті-решт, слово таки взяла заступник директора КП «Житомирводоканал» з фінансово-економічних питань Ольга Огороднік і навела показники виконання фінплану.

«Доход від основної діяльності за 2016 рік становить 110 226 тис. грн, тобто доходна частина виконана на 99,1%. При цьому загальна сума доходу недовиконана на 3% за рахунок зменшення доходів від іншої операційної діяльності. Загалом, витратна частина підприємства недовиконана на 18,8 млн грн, тобто відбулася економія абсолютно за всіма статтями. Порівняно з минулим роком, витратна частина збільшилася на 5,5 млн грн», – зазначила вона.

Однак звіт про виконання показників виконком не погодив: «за» проголосували тільки 12 членів із 14-ти присутніх. При цьому вони одноголосно підтримали питання про затвердження змін до фінплану «Житомирводоканалу».

А от розгляд питання про інвестиційну програму комунального підприємств на 2017 рік вирішили перенести на наступне засідання виконкому. Передусім, з тієї причини, що цей документ не був завізований директором департаменту бюджету та фінансів міськради Сергієм Гаращуком і не містив необхідних розрахунків.

«Якщо в 2016 році був прийнятий план інвестиційного проекту, то це план виконання, план дій, який Ви повинні були виконати. Зазвичай нормальний керівник після цього повинен написати заяву на звільнення й піти. Тому що Ви не справилися з питання, яке першочергове в місті. І завтра, коли не буде води, знову будете збирати виконком, шантажуючи нас із депутатами, заступників і міського голову… Не освоїти на сьогодні 9,5 млн грн і не замінити те, що треба було, а розповідати натомість, що винен хтось інший… Ні, за це Ви несете повну відповідальність!» – звернувся Андрій Дяченко до директора КП «Житомирводоканалу».

Член виконкому Олександр Таргонський запропонував порушити перед міським головою питання щодо покарання Андрія Нікітіна як керівника комунального підприємства.

На запитання ж Андрія Дяченка, скільки відсотків премії отримує щомісяця директор «Житомирводоканалу», Нікітін відповів, що не нараховує собі таких форм заохочення. Проте його заступниця уточнила, що відповідно до контракту, за виконання показників раз на квартал директор отримує премію до 50%. При цьому члени виконкому попросили надати їм довідку по зарплату керівника водоканалу за 2016 рік.

Як повідомляв Житомир.info, колективу КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна в якості нового керівника представили 7 червня 2016 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі