Влада

Житомирська міська рада почала прийом проектів бюджету участі, вже є п’ять заявок

5 April 2017, 17:47

5 квітня в прес-центрі Житомирської міської ради відбулась прес-конференція щодо старту прийому проектних пропозицій бюджету участі та проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні».

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

На початку прес-конференції голова координаційної ради Сергій Намєснік наголосив на особливостях цьогорічного бюджету участі.

«Особливості цьогорічного прийому проектних пропозицій заключається в тому, що в 2017 році прийом пропозицій відбувається в електронному вигляді,  а також в цьому році в нас буде електронне голосування і завдяки співпраці з Богунською та Корольовською радами ми створили додаткові пункти голосування» ,- повідомив Сергій Намєснік.

Бюджет участі – інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини міського бюджету. Свої ідеї мешканці міста оформлюють у проектні пропозиції та передають на розгляд до Житомирської міської ради. Після внесення коригувань виконавчими органами, узгоджень та консультацій з авторами та мешканцями проекти виносяться на голосування.

«В першу чергу хочу наголосити на тому, що бюджет участі це лише один вид інструментів розвитку партисипативної демократії. Насправді партисипація означає участь мешканців у житті міста, якщо в 2015 році лише 4 міста України почали застосовувати партисипативні учасницькі практики в бюджеті,то в 2016 році таких міст стало набагато більше. Наше місто увійшло в перелік тих,яке одним із перших впровадило бюджет участі. Процес бюджету участі стартував дуже вдало і Житомир підписав меморандум з представниками 10 інших міст України про участь в роботі з підвищення ефективності в сфері фінансів», - розповіла Альона Головко, провідний спеціаліст департаменту бюджету та фінансів.

На сьогоднішній день з 1 квітня вже подано 5 проектних пропозицій. Наразі проекти вивчають фахівці виконавчих органів міськради. Зареєструвати проекти можна в міських бібліотеках, де бібліотекарі допоможуть громадянам заповнювати бланки проектних пропозицій в електронному вигляді.

Інформаційно-просвітницька кампанія щодо реалізації «Бюджету участі – 2017» серед жителів Житомира буде проводитись на базі комунального закладу «Централізована бібліотечна система».

Визначено шість пунктів супроводу «Бюджету участі» за адресами:

Центральна міська бібліотека ім. В. Земляка, вул. Добровольчих батальйонів, 3

Бібліотека-філіал № 1, вул. Київська, 36;

Бібліотека-філіал № 3, вул. Хлібна, 29;

Бібліотека-філіал № 4, вул. Велика Бердичівська, 66/30;

Бібліотека філіал № 8, вул. Офіцерська, 1;

Бібліотека-філіал № 16, вул. Чехова, 4.

В пункті супроводу «Бюджету участі» кожен мешканець зможе: отримати консультацію щодо етапів та заходів бюджету участі; дізнатися про хід реалізації проектних пропозицій, які перемогли минулого року; зустрітися з членами Координаційної ради з питань впровадження бюджету участі; отримати контакти локальних координаторів; заповнити та подати бланк-заявку проектної пропозиції бюджету участі; провести зустріч та обговорення пріоритетів розвитку мікрорайону та проектних пропозицій з іншими мешканцями.

Консультанти будуть допомагати визначити потреби мешканців мікрорайонів та заповнити бланк-заявку, здійснюватимуть прийом проектних пропозицій. Пункти супроводу бюджету участі будуть працювати не лише як інформаційні пункти але й сприяти встановленню між житомирянами добросусідських відносин та спільному проведенню дозвілля.

Як повідомляв Житомир.info, минулого року Житомирська міськрада отримала 67 проектних пропозицій до бюджету участі на суму більше 40 млн грн, переможцями за результатами голосування стали 11 проектів.

Фото з сайту міської ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі