Місто

Як виконком приймав рішення про сезонну торгівлю у Житомирі

6 April 2017, 10:14

Більше сорока хвилин члени виконкому обговорювали питання організації сезонної торгівлі у місті Житомирі. Врешті-решт, одноголосно прийняли рішення, аби виключити із загального переліку три адреси по вулиці Київській. Чи таки дозволяти підприємцям облаштовувати там «точки» з продажу морозива і квасу, вони визначатимуть наступного разу, додатково опрацювавши матеріали.

«До виконавчого комітету до 25 березня, і навіть після цієї дати, надходили листи-заяви. Загалом їх подали 24 суб'єкти підприємництва», – пояснила начальник відділу економіки промисловості та сфери послуг департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Наталія Кравченко.

Рішуче проти розміщення по вулиці Київській, 9, 38 і 47 об’єктів сезонної торгівлі та, передусім, діжок із квасом виступила член виконкому Світлана Півоварова.

«Я детально опрацювала цей проект рішення і бачу, що там, де будуть стояти холодильники, морозиво продаватиметься, на ці ж точки «саджаються» діжки з квасом... І ми бачимо, що від вулиці Київська, 9, де в основному покладена нова тротуарна плитка, а через десять днів там будуть ще й «багаторічники» висаджені, ми сюди поміщаємо декілька підприємців із морозивом, тут ми ставимо квасну діжку. Йдемо далі – біля універмагу (це – Київська, 37): там велике скупчення людей, зупинка, перехід – туди ми саджаємо холодильники з морозивом, туди ми ставимо квасну діжку… Далі – Київська, 47. Фасад – увесь у магазинах. На Київську виходять великі клумби, які обслуговує «Зеленбуд», прохід маленький – залишається тільки один тільки кут на переході Київська-Хлібна: сюди ми саджаємо холодильники та квасну діжку. А для чого ми клали цю плитку? От який вигляд матиме наша центральна вулиця Київська з нашими холодильниками, квасними діжками на новій плитці і з усім іншим? І, коли ми пройдемося вулицею Київською, – магазин на магазині магазином поганяє: скрізь є морозиво, скрізь є соки, скрізь є вода, тобто, абсолютно все. Навіщо ще більше загромаджувати? По-перше, воно заважає, жодної естетики. Більше того, я вважаю, що це – просто недопустиме рішення виконкому», – зауважила Півоварова.

У відповідь на це член виконкому Руслан Годований заперечив, що за останні п’ять-шість років не було жодної скарги від житомирян на ці торгівельні «точки». До того ж, він акцентував на тому, що місця, де розміщуватимуть об’єкти сезонної торгівлі, будуть фотографувати, передаючи знімки до інспекції з благоустрою. Відтак, у разі, якщо після їх демонтажу виявляться порушення цілісності нової тротуарної плитки або іншого покриття, підприємця зобов’яжуть відшкодувати збитки. У гіршому випадку – він більше не матиме можливості встановити свій об’єкт торгівлі.

«Але все ж, давайте не забувати, що сезонна торгівля – це створення робочих місць і сплата податків. У нас буде 200 «точок», за якими буде стояти як мінімум дві людини, тобто це 400 осіб, плюс – обслуговуючий персонал. Тобто, півтисячі осіб можуть отримати додатковий заробіток на літо», – зазначив він.

Однак Півоварова стояла на своєму: не дозволити підприємцям розміщувати торгівельні «точки» за п’ятьма адресами: Київська, 9, 17, 35, 37 і 47.

«Минулого року були розроблені правила, за якими всім підприємцям, щодо яких були зауваження інспекції з благоустрою або поліції, ми відмовляли – і ті точки вони там не поставили. Наприклад, Старий бульвар узагалі нікому не дали», – зі свого боку пояснив заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Після більш ніж 40-хвилинної дискусії члени виконкому дійшли висновку: прийняти рішення в цілому та вилучити з нього на доопрацювання три адреси (Київська, 9, 37 і 47).

«Це дуже важливий проект рішення, і повністю відкинути його буде недоречно. У нас є спірні питання. Особливо – вулиця Київська. Я пропоную зробити наступним чином: ці три адреси по Київській ми наразі знімаємо на доопрацювання, а за все інше – голосуємо. А далі проводимо позачерговий виконком: нам дають малюнки, карти, схеми, і ми спокійно вирішуємо питання щодо Київської», – висловився Матвій Хренов.

Зрештою, за цю пропозицію 17 членів виконкому голосували лише з п’ятої спроби, але підтримали одноголосно.

Як повідомляв Житомир.info, торік, 30 березня, на засіданні виконавчого комітету однією з найбільш дискусійним тем стало погодження сезонної торгівлі на території міста Житомира. Зрештою, члени так і не змогли погодити це питання.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі