Місто

Близько двох сотень житомирян з’їхались на Михайлівську на акцію «Велосипедом на роботу»

25 April 2017, 11:32

Близько двохсот велосипедистів зранку 25 квітня зібрались на Михайлівській у центрі міста, щоб взяти участь у акції «Велосипедом на роботу». Дехто з людей, які приїхали на двоколісному транспорті на центральну пішохідну вулицю Житомира, сьогодні розпочав цьогорічний велосезон.

Усі учасники акції, як пройшли реєстрацію, отримали у подарунок від організаторів безкоштовну каву та сухі сніданки. Також поміж учасниками були розіграні інші цінні подарунки від спонсорів акції.

«В цьому році я виїхав перший раз, а так - буде гарна погода, то буду кожен день їздити. Я хотів би, щоб у нас були велодоріжки і тоді нам було би легше та зручніше їздити. Я за велоспорт, за активний спосіб життя», - розповідає житомирянин Василь.

«В мене автомобіль, мотоцикл та велосипед. Я автомобілем практично не їжджу. Тільки велосипедом. На роботу, з роботи і на відпочинок. На свою ділянку за 20 кілометрів. Туди 20 кілометрів, назад 20 кілометрів. І серцебиття в нормі», - каже житомирянин Вадим.

До акції також долучився народний депутат України від Житомира Борислав Розенблат та заступник міського голови Дмитро Ткачук. За їх словами, велоінфраструктура в місті не є зразковою і для того, щоб зробити Житомир зручним для велосипедистів містяни та влада повинні діяти спільно.

«На сьогоднішній день поїздка на велосипеді - це вимушена поїздка. Це не задля здоров’я. Я розумію, що потрібно виїжджати за місто, в ліс, в інші місця, де можна кататись, але все таки багато людей використовують велосипед як транспорт. Я також знаю, що є велика неповага водіїв автомобілів до велосипедистів. Тобто, немає ввічливого ставлення, немає можливості уступити дорогу. Є така звичайна зневага до велосипедного транспорту», - розповідає народний депутат України Борислав Розенблат.

«Що стосується назви «Велосипедом на роботу», то я почав їздити ще до того, як це стало мейнстрімом. А з приводу пристосованості, то безумовно, місто залишає бажати кращого. І тут одвічне питання: що має бути першим: інфраструктура, чи все-таки культура? Я переконаний, що це має рухатись паралельно і в першу чергу диктувати має сама велогромада. Тому що часто в нас є ті рішення, які приймаються комунальниками, посадовцями, але вони не відповідають запиту людей», - вважає заступник міського голови Дмитро Ткачук.

Організатори акції розповідають: не очікували, що акцію підтримає так багато людей.

«Мені сподобалось, що було багато людей. Приємно бачити Михайлівську такою велосипедною. Скільки учасників було, я не рахував, але в онлайн анкетуванні взяли участь близько 160 учасників. Гарний настрій, мені здається, був у всіх. І майже на кожному обличчі я бачив радісні посмішки, тому що велосипед все таки дарує радість», - вважає уповноважений з питань велотранспорту Житомирської міськради Олександр Папірний.

Олександр Папірний також розповів, що на основі анкетування, яке проходило під час акції, протягом місяця у місті визначать кращого велороботодавця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі