Місто

У Житомирській міськраді працюють над схемою руху для велосипедистів на майдані Соборному

27 April 2017, 18:42

Як організувати рух на майдані Соборному, аби там спокійно рухалися не лише автівки, а й велотранспорт? Щоб вирішити це питання на засідання робочої групи у Житомирській міськраді 27 квітня зібралися представники управління транспорту, правоохоронні органи та проектанти схеми руху. Зокрема уповноважений з питань велосипедного транспорту міськради Олександр Папірний, пропонує членам робочої групи кілька варіантів, які на його думку зможуть врегулювати рух велосипедів на круговому перехресті у Житомирі.

«Перший варіант – звузити кільце, по колу дублюємо велосмугу, але в такому випадку ми маємо мінімум п’ять точок конфлікту між велотранспортом і автомобілями. Альтернативний варіант – це винести велодоріжку на тротуар. Ширина тротуарів дозволяє поєднати і розділити пішоходів із велосипедистами. Велосипедист, проїжджаючи перехрестя матиме на кільці такі ж права, як і автомобілі. Матиме перевагу, тобто, виїжджаючи з другорядної дороги пропускають пішохода, велосипедиста, а потім автомобіль, який рухається по кільцю», – розповідає уповноважений з питань велосипедного транспорту Житомирської міської ради Олександр Папірний.

Однак озвучені пропозиції Олександра Папірного викликали безліч додаткових запитань від правоохоронних органів і проектантів схеми руху на майдані. Крім цього, експерти зазначають: створення велодоріжки,у місцях активного руху транспорту порушує дорожньо-будівельні норми.

«Ми приводимо до того, що буде виїзд велосипедиста на проїзну частину здійснюватися з великою швидкістю і не буде змоги водію завчасно зреагувати на цей виїзд. Ось у чому ми підставляємось», – пояснює начальник сектору безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції у м. Житомирі Олександр Омельчук.

«Велосипедна доріжка загалом – це добре, але таким чином ми будемо піддавати небезпеці велосипедистів», – додає інспектор управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Житомирській області Сергій Андросович.

«Велодоріжки не можуть примінятися там, де є активний рух транспорту. Право на виконання організації руху велосипедистів на майдані Соборному шляхом розмітки у 1,5 м – це недоцільно і є порушенням дорожньо-будівельних норм», – зауважує керівник проектної організації Олексій Пустовіт.

«Якщо ми зараз порушимо ці норми, хто буде відповідати за можливі аварії через це: міська рада, чи ті управління, які давали на це дозволи?» – запитує старший інспектор сектору безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції у м. Житомирі Олександр Довбиш.

«Несе відповідальність водій. Є правила дорожнього руху, які ніхто не відміняв, там чітко вказана розмітка і дорожні знаки. Дорожні знаки заздалегідь інформують водія, що уступи дорогу, буде пішохідний перехід, буде велосипедний переїзд і водій має бути вчасно попереджений, щоб зреагувати, хто кого має пропустити, а хто де має перевагу. Весь світ може адаптувати свої вулиці і створити комфортні умови для велосипедистів, а ми не можемо? Тоді, хто буде відповідати за безпеку велосипедистів, бо якщо ми не передбачимо умови проїзду цього перехрестя велосипедистами, то у подальшому будуть аварії, бо велотранспорту у місті буде більшати», – відповідає на питання Олександр Папірний.

Більше години члени робочої групи то сперечалися, то обговорювали шляхи врегулювання велосипедного руху на майдані Соборному. Врешті, дійшли висновку: спершу запровадять новий рух по колу, однак разом із тим продовжуватимуть працювати над проектом розвитку велоінфраструктури.

«Пропоную наступне, що усі залишилися задоволені. Спочатку ми впроваджуємо нову організацію кругового руху. Круг у нас буде грушоподібної форми, будуть доопрацьовуватись кути радіусу поворотів, прив’язка розмітки. Змінюються сторони заїзду за будинок правосуддя, пропонуєм на ваш розгляд зробити заїзд по вул. Рильського, а виїзд по вулиці Кафедральній. Таким чином ця ділянка площі у нас не буде аварійною. Тим часом, коли ми це впроваджуємо у вас до того часу буде розроблена концепція розвитку велоінфраструктури Житомира, на якій у таких же комісіях ми всі ці моменти розглянемо: де можемо робити велодоріжки, а де ні, посилаючись на норми та обирати яким чином це буде організовуватись у нашому місці», – зазначив керівник проектної організації Олексій Пустовіт.

«Будемо працювати далі і я прошу не акцентувати на тому, що вам відмовили, просто нам потрібно шукати інші варіанти разом із вами», – підсумувала начальник управління транспорту і зв'язку Житомирської міської ради Вікторія Климчук-Побережник.

Як повідомляв Житомир.info, 4 квітня Верховна Рада змінила правила проїзду кругових перехресть: тепер перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі