Влада

Заступник мера Житомира Дмитро Ткачук: Приміська маршрутка для міста – це паразит

6 June 2017, 14:40

Приміські маршрутки для Житомира - це паразит, який присмоктався, вимиває платного пасажира та збирає доходи.

Таку думку під час прямого ефіру на Житомир.info 6 червня висловив заступник мера Житомира Дмитро Ткачук, відповідаючи на запитання про перші підсумки й наслідки подорожчання проїзду в маршрутних таксі.

«…Приміська маршрутка для міста є певний паразит, який присмоктався, вимиває платного пасажира, збирає доходи. Контролю з боку міста нуль, з боку області – небагато, і тому від цього страждає вся транспортна мережа міста», - сказав Дмитро Ткачук.

Він розповів, що приміські перевізники їздять в режимі маршрутного таксі, і це означає, що вони вправі зупинятися, де хочуть. Через відсутність контролю з боку міста і практичну його відсутність з боку ОДА приміські перевізники залишаються у виграші від подорожчання проїзду до 5 гривень, а всі зобов’язання лягають на плечі міських перевізників.

«Більшість приміських маршруток їздять в режимі маршрутного таксі. Простою мовою це значить, що вони вправі зупинятися будь-де, де вони хочуть. Це є неправильно, тому що маршрутне таксі є альтернативним способом сполучення, якийсь додатковий або більш комфортний. Якщо на сьогодні це єдиний спосіб сполучення для тих приміських селищ, які знаходяться навколо Житомира, то він апріорі не може бути в режимі маршрутного таксі. Але запровадили їх в режимі маршрутного таксі з тією метою, щоб не погоджувати місця зупинок, не підпорядковуватися правилам, які діють в місті. Тобто, це було свідомим рішенням прийнято давно, і 90% приміських маршрутів курсують в такому режимі, і через це немає можливості, і в міста в тому числі, погоджувати їхні схеми, зупинки, і вони сьогодні цим суттєво зловживають. І якщо раніше мешканці міста не фіксували цієї різниці, то зараз вона є дуже очевидною. Бо якщо їде така сама маршрутка міська, і вона зобов’язана везти пільговика, бо місто сьогодні змушує приватного перевізника це робити, то приміська при цьому, абсолютно не підпорядковуючись місту, користується тим самим міським тарифом, бо в приміських маршрутках немає затвердженого тарифу, вони самовільно його встановлюють, тому вони повністю зловживають і користуються. Висновок такий, що приміська маршрутка для міста є певний паразит, який присмоктався, вимиває платного пасажира, збирає доходи, контролю з боку міста нуль, з боку області – небагато, і тому від цього страждає вся транспортна мережа міста», - вважає Ткачук.

Зі слів заступника міського голови, саме через приміських перевізників в Житомирі подорожчав проїзд в маршрутках.

«Якби не приміські маршрутки, то нам би не довелося переглядати вартість проїзду, тому що кількість пасажирів є сталою. Питання в тому, яка кількість транспорту його обслуговує. Якщо це приміські маршрутки, які не хочуть везти пільговика і забирають лише платного пасажира, то всі вершки знімають, безумовно, вони», - резюмував Ткачук.

Повністю передачу «Тема дня» на Житомир.info з Дмитром Ткачуком про наслідки подорожчання проїзду в маршрутках дивіться тут.

Нагадаємо, 16 травня 2017 року житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в міських маршрутках: з 1 червня в- 5 гривень, для школярів – 2 гривні постійно, для пільговиків 21 категорії – безкоштовно. Крім того, впродовж місяця перевізники мають замінити автобуси, яким більше 10 років, та до кінця 2017 року встановити автоматизовану систему оплати проїзду – «електронний квиток». Вартість проїзду в трамваях і тролейбусах залишається 2 гривні.

Як повідомляв Житомир.info, з 2 червня 2017 року в Житомирі на 2 гривні подорожчав проїзд в маршрутках, соцмережі зарясніли коментарями та постами обурення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі