Місто

Влада Житомира відповіла на петицію щодо непідняття тарифу на проїзд у маршрутках

12 June 2017, 10:08

Питання щодо підвищення вартості проїзду в міському пасажирському транспорті прийнято рішенням Житомирського виконавчого комітету міської ради

Про це йдеться у відповіді начальника управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради Вікторії Клинчук-Побережник на петицію щодо непідняття ціни на проїзд у маршрутках.

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Святослава Павловича Ригорчука була опублікована на сайті Житомирської мерії 17 травня та зранку 26 травня набрала необхідну кількість голосів.

«Є припущення, «тільки припущення», що формулювання типу «ми піднімемо ціну на проїзд і зобов'яжемо приватних перевізників оновити автопарк трохи не вірна. Приватні перевізники спочатку ЗАЦІКАВЛЕНІ, щоб люди купували їх послуги, що означає, що вони повинні і зобов'язані за свої гроші створювати умови для продажу своєї послуги. Пропоную для початку нормально підрахувати, скільки грошей іде на паливо, зарплати і амортизацію, і скільки грошей маршрутки збирають. Потім підрахувати середню тривалість поїздки по Житомиру (тому що особисто я їжджу зазвичай не більше 5-6остановок), І НАДАТИ КОНКРЕТНІ ЦИФРИ НА ОГЛЯД ГРОМАДСЬКОСТІ, і тільки потім приймати свої «обґрунтовані» законопроекти», - йдеться у тексті петиції.

«Ваше звернення, стосовно не підвищення тарифів на проїзд у міському автобусному транспорті, розглянуто. Повідомляємо, що ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про автомобільний транспорт» державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту спрямовані на, зокрема, забезпечення балансу інтересів держави, органів місцевого самоврядування, користувачів транспортних послуг та підприємств, установ, організацій, інших юридичних та фізичних осіб - суб’єктів господарювання на автомобільному транспорті незалежно від форм власності. При цьому, державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту реалізується шляхом проведення центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування економічної, тарифної, науково-технічної та соціальної політики, ліцензування, стандартизації та сертифікації на автомобільному транспорті, задоволення потреб автомобільного транспорту в паливно-енергетичних і матеріально - технічних ресурсах і транспортних засобах.

Згідно зі статтею 31 Закону України «Про автомобільний транспорт» відносини автомобільного перевізника, що здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міських, приміських та міжміських, які не виходять за межі території області (внутрішньообласні маршрути), із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування визначаються договором про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, у якому встановлюються: перелік маршрутів загального користування, які буде обслуговувати автомобільний перевізник, умови організації перевезень, показники якості транспортного обслуговування населення, термін роботи автомобільного перевізника, зобов'язання органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо облаштування маршруту, підтримки проїзної частини автомобільної дороги та під’їзних шляхів у належному стані (тільки для міських автобусних маршрутів), розмір компенсації витрат автомобільного перевізника внаслідок перевезення пільгових пасажирів та регулювання тарифів, механізм їх виплати.

Крім того, статтею 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги.

Таким чином, контроль за економічною обгрунтованістю тарифів на міські перевезення пасажирів автомобільним транспортом у м. Житомирі є прерогативою виконавчого комітету Житомирської міської ради.

КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» та приватні перевізники звертаються до Житомирської міської ради з обґрунтуваннями щодо факторів необхідності підвищення вартості проїзду у міському автобусному транспорті загального користування. Питання щодо підвищення вартості проїзду в міському пасажирському транспорті прийнято рішенням виконавчого комітету міської ради», - йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня 2017 року житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в міських маршрутках: з 1 червня в- 5 гривень, для школярів – 2 гривні постійно, для пільговиків 21 категорії– безкоштовно. Крім того, впродовж місяця перевізники мають замінити автобуси, яким більше 10 років, та до кінця 2017 року встановити автоматизовану систему оплати проїзду – «електронний квиток». Вартість проїзду в трамваях і тролейбусах залишається 2 гривні. з 2 червня 2017 року в Житомирі на 2 гривні подорожчав проїзд в маршрутках, соцмережі зарясніли коментарями та постами обурення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі