Влада

Житомирських безхатьків планують забезпечити швейними машинами, щоб вони були корисними та заробляли кошти

22 June 2017, 15:35

Кілька тижнів після того, як в житомирському центрі обліку безпритульних за борги на дві доби вимкнули світло представники міської і обласної влади та керівництво центру зібрались на нараду, щоб обговорити ситуацію із заборгованістю за електроенергію. Чиновники обласної ради озвучили дані, що установі потрібно сплатити трохи більше, ніж 100 тисяч гривень. Втім, за договором по реструктуризації боргу, цю заборгованість можна погасити протягом кількох років, тож на нараді обговорили, яким чином центр обліку безпритульних може вийти на самоокупність.

«Про самоокупність важко сказати, хоча я абсолютно розумію, що ці люди все одно мають щось робити. Там є люди немічні, які потребують допомоги. І можливо цей центр виконує роль і хоспісу якогось. Але там є й молоді, здорові люди, які мають ще працювати. Хоча б для того, щоб себе забезпечити і створити умови для свого перебування там, вони певні зусилля мають прикласти», - вважає голова Житомирської облради Володимир Ширма.

Місто готове підтримати людей, які потрапили до центру обліку безпритульних, та надати їм можливості для заробітку. Таку позицію висловив мер Житомира Сергій Сухомлин. Міський голова запевнив, що місто готове допомогти погасити борги та співпрацюватиме із центром у питанні соціальної реабілітації.

«Центр виконує таку роль «швидкої допомоги» для всіх цих людей: і супровід в оформленні документів, в соціалізації, трудова терапія і так далі. Далі ми будемо підтримувати цей центр. Зараз через фонд «Людяність» центр буде отримувати швейні машини. Далі ми обговорили варіанти організації пункту ремонту взуття та одягу, яку вони можуть робити. І завдяки роботі цього центру для населення Житомира, яке в таких економічних умовах має недостатньо грошей, зможе за зниженими цінами замовляти ці послуги. Ці люди зможуть якраз цю роботу ефективно виконувати. І зараз ми будемо цих людей залучати до міськими програмами: прибирання несанкціонованих сміттєзвалищ, на які у нас щорічно виділяються гроші. Чому б не провести ці роботи за рахунок цього центру, тим самим надавши йому фінансову підтримку? Тому співпраця є, будемо тільки розвивати. І ми дуже вдячні навіть за те, що за останні два роки на вулицях Житомира не замерз жоден безпритульний. А це було постійно. І в багатьох містах ця сумна статистика триває з року в рік», - сказав Сергій Сухомлин.

За останні кілька років центр обліку безпритульних в Житомирі став однією з кращих установ такого типу в Україні і може вийти на повну самоокупність. У цьому переконаний Владислав Паламарчук, який вже не один рік опікується долею безпритульних.

«Те, що я сьогодні почув тут на зборах, це було обнадійливо. Принаймні, на сьогодні. На сьогоднішній день я знаю, що у нашої організації є певний рівень професійності. Ми виросли з вуличного годування, до найкращого рівня в Україні. І це є показник. Чим більше зайнятості було б для нашого центру, тим менше головного болю було б мені, як керівнику організації, який про це дбає. І тому ж директору. І коли хлопці зайняті, ми б «вбивали відразу кількох зайців». Вони б були зайняті. Від зайнятості не приходили б погані думки в голову. Вони б бачили, що вони можуть щось робити і бути корисними, що піднімає самооцінку. І вони мали б якийсь дохід, що давало б їм можливість потім зняти своє житло і жити окремо», - вважає голова правління ЖОГО «Милосердя» Владислав Паламарчук.

Нагадаємо, 9 червня у житомирському центрі для безпритульних вимкнули світло, а півсотні безхатьків оголосили голодування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі