Місто

У житомирському центрі для безпритульних вимкнули світло: півсотні безхатьків оголосили голодування

10 June 2017, 18:10

 Відучора, 9 червня, 54 мешканці центру обліку бездомних осіб у Житомирі не можуть ані помитися, ані попрати речі, тим паче приготувати обід. Всьому виною відсутність світла, яке останнім вимкнули за борги.

«Світло не вмикається, бойлери не працюють, не працює насос у свердловині і не подається вода», - розповідає директор комплексного закладу для осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах Роман Кравецький.

Директор центру зізнається: йому невтямки, як люди, які прийшли знімати показники лічильника могли це зробити, ба більше без жодного попередження.

 «Коли представники з комунального підприємства прийшли знімати покази наших двох відлікових лічильників, вони ввели нас в оману. Ми запитали: чому світло пропало, а вони сказали, що не знають і зараз будуть з’ясовувати. Так же ніхто не робить, має бути письмове попередження», - говорить Роман Кравецький.

Опікується долею безхатченків і Владислав Паламарчук. Чоловік ділиться: неодноразово говорив як міській, так і обласній владі, що центр неспроможний самостійно сплачувати рахунки за електроенергію, які, подекуди в зимовий період, сягають до 20 тисяч гривень за місяць. Разом із тим каже: вів перемовини із обленерго, щоб зробити для центру пільговий тариф. Проте, і тут дороги вирішення питання ведуть до владних кабінетів.

«За останні місяці нам приходило 8 тисяч, незважаючи на те, що ми повідмикали електроплити, зменшили кількість телевізорів. Найбільше електроенергії споживають бойлери та насос, який закачує воду. Не дивлячись на економію у нас боргу за електроенергію близько 100 тисяч гривень. Ми вели переговори з обленерго і вони дали усне погодження, що немає проблем перевести нас напряму до сплати їм за електроенергію, нам потрібно лише оформити статус гуртожитку і платити за пільговим тарифом. Але такий проект має скласти облрада, якій належить приміщення та дати дозвіл, щоб ми самостійно підключились до РЕСу. Однак, ми такого дозволу так і не отримали», - розповідає голова правління ЖОГО «Милосердя» Владислав Паламарчук.

Допоки немає світла, безхатьків рятує ось цей маленький дровник та пічка, завдяки яким вони можуть приготувати поїсти для тих мешканців центру, які прикуті до ліжка та мають інвалідність. Всі інші кажуть: голодуватимуть, поки їх не почують.

«Я інвалід ІІ групи і я оголошую голодування, офіційно і добровільно», - зазначає Наталія.

«Будемо голодувати, йти до кінця, допоки нас не почують», - кажуть інші мешканці центру.

Як перебути вихідні без електроенергії мешканці центру навіть не уявляють. Однак, налаштовані рішуче. Зокрема, кажуть: у понеділок гуртом підуть до очільників області та наполягатимуть на вирішенні свого «енергетичного» питання.

«З усіма своїми мешканцями, особливо інвалідами, ми в понеділок підемо шукати того чиновника, хто дав дозвіл відімкнути нам світло і ця людина буде відповідати перед нашими мешканцями, не переді мною. Я говорив із Оленою Галагузою (ред. - депутат Житомирської облради), вона сказала: Володимир Ширма сьогодні сказав, що він не чув, і не знає про розпорядження відімкнути нас від електромережі», - зауважує Владислав Паламарчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі