Україна

Кордон з ЄС: «найпопулярніші» штрафи для українців

5 July 2017, 17:42

Тема українських кордонів не сходить з уст, а тим більше після успішного старту безвізу. Утім, слід пам’ятати певні правила перетину кордону, щоб уникнути проблем. Так, цього року лише до закарпатських правоохоронців надійшло 180 викликів до пунктів пропуску, що на території області. Йдеться про спрацювання бази Інтерполу або про такі порушення, як спроби нелегального перетину кордону, вилучення заборонених предметів тощо. Крім того, оштрафувати можуть і прикордонники та митники. Або ж скласти протокол за порушення правил, а у подальшому вже на розгляд суду може бути призначено суттєвий штраф.

Так, прес-служби Головного управління ДФС у Закарпатській області та Чопського прикордонного загону озвучили Ужгородському прес-клубу статті Митного кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення, які найчастіше порушували упродовж минулого року на західному кордоні України (за статистикою закарпатських пунктів пропуску).

Зокрема, згідно із статистикою Закарпатської митниці ДФС, протягом 2016 року громадяни та суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності найчастіше порушували 470, 483, 472, 471, 481 статтю Митного кодексу України. Загалом протягом 2016 року підрозділами Закарпатської митниці ДФС запроваджено 2485 справ про порушення митних правил на суму майже 43 млн 437 тис. грн.

ст. 470 МКУ: недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до митного органу призначення, видача їх без дозволу митного органу або втрата.

ст. 483 МКУ: переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю

ст. 472 МКУ: недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення

ст. 471 МКУ: порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю

ст. 481 МКУ: перевищення строку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів

ст.202 КУпАП: Порушення режиму у пункті пропуску або прикордонного режиму

ст.204-1 КУпАП: Порушення або спроба порушення державного кордону

ст.185-10 КУпАП: Злісна непокора або невиконання законних вимог прикордонного наряду

Нагадуємо також про випадки, за яких громадянам України може бути відмовлено у перетинанні державного кордону.

Відповідно до п. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» громадянину України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках якщо:

  • він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю;
  • стосовно нього застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон;
  • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення;
  • він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням;
  • він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції. 

Будьте обережні та мандруйте безпечно. Правила перетину кордону варто дізнатися заздалегідь, ще до прибуття на пункт пропуску.

Інфографіка:Ярина Денисюк, Ужгородський прес-клуб

Матеріал підготовано в рамках проекту «Просування реформ в регіони» Програма Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства в Україні».

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі