Місто

Житомирські перевізники нарікають на пільговиків і приміські маршрутки

19 July 2017, 16:12

Уже півтора місяця в Житомирі пасажири міських маршруток платять за проїзд 5 грн. А от чи виконали обіцяні та прописані додаткові угоди самі перевізники, на засіданні виконкому звітує начальник управління транспорту і зв'язку міськради Вікторія Климчук-Побережник.

За даними управління, наразі складено 22 акти про порушення, 6 з яких вже оплачені. Проте болючими питаннями й досі залишаються перевезення пільговиків і заміна транспортних засобів, вік яких перевищує 9 років. Зокрема, 18 з 23-х маршруток, які не відповідали вимогам замінили. Заміну ж інших п’яти перевізники не підтримують і просять проведення повторної перевірки.

«Перевізник маршруту №1 і маршруту №23. Перевізники стоять на своєму, що транспортні засоби в гарному стані, тому просять їх залишити. Ми (управління транспорту, – ред.) просимо вас розглянути пропозицію: ми створимо комісію за участю управління, можливо, членів виконкому. Спільно виїхати і прийняти рішення залишити дані транспортні засоби чи ні. Через велику кількість пільгових категорій платні пасажири в маршрутках не можуть комфортно їхати, навіть зайти до маршрутки. Ніхто, в принципі, такої проблеми не очікував. Єдине вирішення – якимось чином обмежити пільгові категорії в проїзді. Ми їм рекомендували їздити не в годину пік, але на це ніхто не зважає», – зазначає Вікторія Климчук-Побережник.

Доповідь начальника управління транспорту і зв'язку викликає гучні обговорення серед членів виконкому.

«Коли ми приймали рішення про підняття, цін про це говорилося, але ніхто тоді на це не зважав, пройшло стільки часу, тоді потрібно було думати як її вирішувати», – каже член виконавчого комітету Житомирської міської ради Олександр Таргонський.

«Ми голосували за підняття, якщо будуть пільговики і буде замінене авто. Що з цього зроблено: авто не замінили всі, зараз ми говоримо знову, що пільговики не мають їздити?» – обурюється член виконкому Віра Гринишина.

Натомість перевізники озвучують свої аргументи.

«Зайшла бабця на Саєнка з двома відрами вишень, сказала, що пенсіонерка, сіла і поставила два відра. Чому я маю її везти? Мій водій не може її висадити, тому що починається конфлікт. З Корбутівки загрузилося 22 людини, передали на квиток тільки три. Одного разу ми викликали поліцію, складали акт на пасажира, бо з водієм роблять мотлох. Водії не хочуть працювати, частина людей у Польщі, частина ідуть працювати на область. Сьогодні міський перевізник забирає 20 пільговиків, а трьохзначний бере 2 і їде через центр міста, забирає платного пасажира. Сьогодні водії наші з двох маршрутів збираються не виходити», – розповідає засновниця ПП «Іваницька Т.В.» Тетяна Іваницька.

Про нерівність умов міських і приміських маршруток зазначає і Руслан Годований.

«Підтримую позицію, що не можуть одні користуватися приміським проїздом і не возити пільгові категорії, а інші змушені возити, бо залежать від міської ради. Або ми відправляємо їх «окольними путями» і хай по місту нам не їздять, змінюємо їм маршрути і ця комісія має це вивчити, або хай вони беруть наших пільговиків тут. Тому я прошу комісію перевірити не тільки, як виконується договір, але і вивчити можливість, щоб ці маршрутки або не їздили по місту, або підкорялись загальним правилам», – говорить Годований.

Зрештою, члени виконкому доручили новоствореній комісії у складі з працівників управління транспорту, управління Укртрансбезпеки та й самих членів виконкому перевірити не лише вік п’яти маршруток, а й вивчити питання щодо введення рівних умов проїзду по місту як для приміських, так і міських маршруток.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду. Передбачалося, що з 1 червня вартість проїзду в міських маршрутках становитиме 5 грн, для школярів – 2 грн постійно, а не лише під час учбового процесу, для пільговиків 21 категорії – безкоштовно. Однією з умов була наявність на маршруті автомобілів, не старших 2008 року випуску. Тим не менш, 1 червня проїзд у маршрутках все ще коштував 3 грн, а пільговиків відмовлялися возити безкоштовно. Вже 2 червня житомирські приватні перевізники підняли вартість проїзду до 5 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі