Місто

Житомирський Центр захисту тварин нарахував близько 2 тисяч безпритульних собак у місті

29 August 2017, 17:27

Нині у Житомирі 1815 безпритульних тварин. Такі результати першого офіційного підрахунку чотирилапих безхатьок у місті по відеозв’язку нам повідомляє керівник ГО «Міжнародні системи реєстрації» пан Віктор.

«Зараз у місті Житомирі 1815 собак. По проценту стерилізації - 40 % стерилізованих тварин у місті. У вас чи не єдине місто, де собаки дуже повні, відгодовані, худих майже немає. Це свідчить про те, що є кормова база - відкриті смітники. Так само, свідчить і про те, що у вас населення піклується про тварин. Є 6,3% цуценят, тому комунальне підприємство має більше працювати в напрямку стерилізації власницьких тварин», - розповідає керівник ГО «Міжнародні системи реєстрації» Віктор Копач.

За словами керівника міського центру захисту тварин, за три дні вдалося обійти лише 50% міста, тому похибка в підрахунку чотирилапих коливається від 500 до 800 собак. Разом із тим, Олександра Мельник розповідає: за підрахунками трирічної давнини, які неофіційно проводили місцеві ЖЕКи, на вулицях міста було більше 7 тисяч безпритульних собак. Тому, сьогоднішні результати, рахуючи навіть із похибкою, можна вважати позитивними, а проекти стерилізації ефективними.

«Це свідчить про те, що програма стерилізації, яку ми почали кілька років тому спільно з товариством «Чотири лапи», а згодом доєдналось комунальне підприємство, діє. Ми на правильному шляху і ця цифра нам допоможе скорегувати подальші дії. Зараз ми займаємось розробкою програми на наступні три роки під назвою «Житомир - дружнє місто для тварин», - ділиться планами директор КП «Центр захисту тварин» Олександра Мельник.

У центрі захисту тварин певні: безпритульні тварини у місті – це результат людської безвідповідальності. Адже основа проблеми – власницькі тварини, яких викидають з домівок, або ж випускають на самовільний вигул. Тому, у своїй новій програмі, працівники центру в першу чергу прописують стерилізацію власницьких тварин та планують охопити не лише місто, а і область.

«У нас вже підписано кілька меморандумів з найближчими містами і найближчим часом ми вже будемо виїжджати і надавати послуги зі стерилізації у області. Тому, що багато людей в області не розуміють навіщо стерилізація взагалі, а так як ми часто зіштовхуємось із тим, що саме з області привозять багато цуценят і тварин у місто, однозначно потрібно охоплювати область», - каже директор КП «Центр захисту тварин».

Зменшити кількість собак на вулицях міста до мінімальної позначки у 500 тварин можливо, - запевняє керівник ГО «Міжнародні системи реєстрації». Успіх справи залежить від стерилізації, реєстрації та ідентифікації безпритульних тварин, що напряму залежить від рівня фінансування.

«Якщо у комунального підприємства буде нормальне фінансування, якщо зараз буде іти політика ідентифікації, реєстрації та вакцинації власницьких тварин. Якщо місто буде закривати ці напрямки з усіх сторін цей фронт, то я думаю, що протягом двох років ви будете мати у районі 500 тварин», - говорить керівник ГО «Міжнародні системи реєстрації» Віктор Копач.

Як повідомляв Житомир.info, перший офіційний підрахунок безпритульних собак у місті проходив з 25 по 27 серпня. Рахували чотирилапих за допомогою спеціального мобільного додатку. А щоб зменшити популяцію собак на вулицях міста з 1 березня 2017 року в Житомирі відновили відлов бездомних тварин для вакцинації та стерилізації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі