Місто

У Житомирі на створення культурно-туристичного об’єкту в водонапірній вежі планують витратити 100 тис. євро

13 September 2017, 13:35

За створення культурно-туристичного центру в будівлі колишньої водонапірної вежі у Житомирі проголосувало близько 1400 містян. Кількості голосів вистачило, аби саме цей проект став переможцем, обійшовши інші два проекти: «Навчальний велопарк для дітей» та «Перший громадський простір». У міськраді розповідають, голосування проходило як онлайн, так і в шести мікрорайонах міста. Кажуть: долучилося майже 3 тисячі містян. Найактивнішими виявилися жителі центру.

«Проголосувало майже 3 тисячі житомирян, за що їм дякую. Понад 800 чоловік голосувало в електронному вигляді, решта брали активну участь в шести пунктах голосування, в різних мікрорайонах міста. Найбільш активними у нас виявилися жінки, майже 60% із проголосувавших. Також є тенденція, що голосували люди старше 30 років, найстаршому виборцю 83 роки. Якщо говорити по мікрорайонах, то найбільш активними були мешканці центру міста – це третина голосів, 20 % Богунія, 15% Крошня, Польова, потім вже решта мікрорайонів. Проект переможець отримав 45,4% - це проект водонапірної вежі, навчальний велопарк понад 34% і створення першого громадського простору майже 20%», - розповідає директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Микола Костриця ділиться: наступний етап – визначити, що саме буде у вежі та створити концепцію, по якій вже можна буде реалізовувати проект у 2018 році.

«Взагалі ідея - це створення або відновлення вежі, як культурно-туристичного об’єкту. Може бути оглядовий майданчик, туристично-інформаційний центр, невеличкий музей, але який саме музей чи то історії міста, чи то води, чи зелений музей, який піднімає тему «зеленої» економіки, сталого розвитку. Усе це питання для дискусії. Можливо, там будуть простори для невеличких культурних та мистецьких подій, але саме комунікація з залученням громадськості також буде відбуватись протягом цієї осені і тільки тоді ми матимемо остаточну відповідь, що саме буде у вежі», - каже Микола Костриця.

Що ж до бюджету проекту, то поки він складає більше 100 тис. євро.

«Є мінімальні рамки, які встановлені умовами проекту і співпраці між німецькою урядовою компанією GIZ і Житомирською міською радою. Тобто, німецька і швейцарська сторони зобов’язуються дати на реалізацію проекту 50 тис. євро, а Житомирська міська рада зобов’язується виділити з міського бюджету не менше 51 тис. євро. Але, якщо проект буде настільки цікавий, але коштувати більше, то ми можемо говорити про додаткове фінансування, а також можливо, пошук інших джерел, не бюджетних, для фінансування даного проекту», - директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Як повідомляв Житомир.info, за словами керівниці проектного офісу GIZ у Житомирі Марії Байди, обраний житомирянами проект планують реалізувати до кінця 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі