Місто

Аварійна «законсервована» пам’ятка архітектури в центрі Житомира. Фоторепортаж

21 September 2017, 14:42

Залишки колишнього Єзуїтського монастиря в центрі Житомира продовжують перетворюватися на руїни. Про аварійність будівлі на вул.Леха Качинського, 12 (колишня вул.Черняховського) та можливий обвал стін попереджають розвішані на навколишніх деревах таблички. Мешканці прилеглих будинків кажуть, що нещодавно біля руїн позрізали деякі дерева та позакладали ходи всередині.

За даними істориків, на початку XVIII століття єзуїти заснували тут монастир, який на той час займав майже третину середньовічного Житомира: на території між нинішніми вулицями Рильського і Леха Качинського монахи збудували костел, келії, ремісничі майстерні, пекарню, бойню, корчми та житлові будинки.

З кінця ХІХ століття по 1941 рік келії стародавнього монастиря використовували як в'язницю. Відомо, що в березні 1919 року тут у камері смертників чекав своєї долі майбутній кінорежисер, кінодраматург, художник і письменник Олександр Довженко. Врятував його тоді інспектор РСІ Олександр Грищенко, але в серпні цього ж року Довженка знову заарештували і він просидів в цій же тюрмі три місяці як «ворог робітничо-селянського уряду». У 1941 році, відразу після німецько-фашистської окупації Житомира, на території колишнього монастиря було створене гетто, куди за лічені дні зігнали все єврейське населення, що не встигло евакуюватися. Багато померло тут від голоду, холоду і хвороб. З гетто людей партіями вивозили на вантажних машинах на Богунію в район хутора Довжик на страту.

Більшість будівель монастиря були зруйновані під час бомбардувань, але келії випадково вціліли. Після війни і до 70-х років минулого століття там перебували обласні бази – взуттєва і книжкова. Потім цю пам'ятку історії і архітектури державного значення закинули, і вона прийшла у занепад.

До наших днів збереглися лише руїни головного корпусу монастиря. Раніше це була двоповерхова будівля з високим цокольним поверхом та дерев'яної сходами, в якій знаходилась єзуїтська школа – перший навчальний заклад Житомира.

Нагадаємо, три року тому в руїнах колишньої тюрми знаходили прихисток безпритульні, фоторепортаж можна переглянути тут.

 

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі