Економіка

В Житомирській міській раді вже підготували проект бюджету на 2018 рік і порахували кошти на розвиток

1 November 2017, 16:15

Департамент бюджету та фінансів Житомирської міської ради вже підготував проект бюджету на 2018 рік.

Про це 1 листопада в коментарі Житомир.info повідомив директор департаменту Сергій Гаращук.

«Проект бюджету на 2018 рік готовий, зараз працівники департаменту вже прораховують 2019 та 2020 роки, щоб розуміти трохи далі, ніж на рік. Ми з розпорядниками коштів, із заступниками, з міським головою ведемо опрацювання тих показників, які ми порахували: де яка може бути економія, де які пріоритетні витрати можуть бути. Я думаю, що на наступному тижні ми вже будемо готові бюджет на 2018 рік презентувати», - сказав Гаращук.

Він зауважив, що на наступник рік є проблема з плануванням бюджету розвитку міста.

«Тут є велика проблема, тому що з урахуванням тих рішень, які приймає держава, якщо нам будуть передані повноваження фінансувати пільги по житлово-комунальним послугам, то ціна питання – близько 98 мільйонів. Обсяг бюджету розвитку в такому випадку може становити порядку 160 мільйонів. Можливо ця цифра буде змінюватися в залежності від того, які поточні витрати ми врахуємо, чи навпаки – відмовимося», - пояснив директор фіндепартаменту.

Він назвав п’ять основних джерел, які наповнюють бюджет розвитку.

«Суттєвими бюджетоутворюючими є: податок на доходи фізичних осіб, пов’язаний з ним єдиний податок, акцизний збір, плата за землю і надходження від нерухомого майна – оренда майна комунальної власності і надходження від юридичних і фізичних осіб. До речі, вчора журналіст один написав трохи викривлену інформацію про те, що я висловився про підвищення ставки оренди вдвічі. Ні, я проти підвищення ставки, я за збільшення надходження за оренду землі вдвічі. Ми по потенціалу можемо підняти вдвічі більше доходів з землі, а відтак можна буде знизити і ставку, тому що нормативно-грошова оцінка дуже висока у місті Житомирі. Крім того, треба мати чіткий і зрозумілий фіскальний орган. Сьогодні хто займається адмініструванням, де ті люди, які контролюють? І треба більше уваги приділяти претензійно-позовній роботі: якщо людина використовує землю без правовстановлюючих документів, а використання землі в Україні є платним, то чому не спонукати її, в тому числі і в судовому порядку. Або якщо сплачує за старою нормативно-грошовою оцінкою, а сусід сплачує за новою, то чому б не спонукати переукладати договір», - пояснив Сергій Гаращук.

Нагадаємо, на засідання міськвиконкому 1 листопада директор фіндепартаменту представив звіт про виконання міського бюджету за січень-вересень. 

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до розпорядження мера Житомира, департамент бюджету та фінансів міської ради повинен був до 15 вересня підготувати та оприлюднити проект рішення міської ради «Про міський бюджет на 2018 рік», а до 1 жовтня – подати схвалений виконавчим комітетом проект рішення «Про міський бюджет на 2018 рік» на розгляд міської ради. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі