Влада

Представників ОТГ Житомирської області вчили заробляти на своїх культурних об’єктах та записувати діалекти на відео

8 November 2017, 16:37

Об’єднані територіальні громади області мають зберігати культурну спадщину регіону та створювати центри музейного типу, які приваблюватимуть відвідувачів нашої області. Про це говорили під час науково-практичного семінару 8 листопада, – повідомляє прес-служба Житомирської ОДА.

За словами начальниці відділу охорони культурної спадщини управління культури ОДА Неоніли Кучеренко, громади не лише повинні підтримувати ті культурні об’єкти, які є на їхніх територіях, але і навчитися заробляти на них кошти.

«Завдання громад не лише зберігати культурні пам’ятки, але і популяризувати їх за рахунок розвитку туризму, використовувати об’єкти культурної спадщини для туристів. Утримання таких об’єктів лягає на бюджет громади. Тому громадам потрібно навчитися заробляти на таких пам’ятках», – зазначила жінка. 

Учасники семінару обговорили питання розвитку бібліотек як культурно-просвітницьких центрів громади, збереження матеріальної культурної спадщини, використання об’єктів культурної спадщини для розвитку туризму, а також розглянули сучасне нормативно-правове забезпечення розвитку туризму у громадах та обговорили, як планувати роботу та здавати статистичну звітність.

Голова обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців Інна Величко наголосила, що на Житомирщині вже є центри музейного типу, які діють, заробляють, є успішними і потужними. Тому після теоретичного семінару його учасники поїдуть у науково-презентаційний тур вивчати практичний досвід.

«Ми реалізовуємо проект за грантові кошти від Житомирської ОДА – «Створення нових сучасних центрів музейного типу – крок до підвищення туристичного іміджу Житомирщини». В рамках цього проекту ми зустрічаємося із представниками громад, які відповідають за напрям саме культури. Хочемо не просто провести тренінг, а на практиці показати, як можна створити у невеликих містах з мінімальною кількістю коштів цікаві туристичні центри, які б приваблювали відвідувачів нашої області», – зазначила Інна Величко.

Також представникам ОТГ розповіли, як зберігати нематеріальну спадщину.

«Наприклад, Овруцький діалект вважається спадщиною, який має передаватися із покоління в покоління (кожні 50 років). Для того, аби його зберегти, у вік технологій, можна записувати відео. Це ж саме стосується і опису матеріальних цінностей, які можна зберігати у вигляді відеоописів – показуючи і розповідаючи про кожен візерунок, орнамент, вишивку тощо», – повідомляє прес-служба ОДА.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська ОДА визначила переможців конкурсу, які отримають гранти з обласного бюджету.

Фото Житомирської ОДА

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі