Влада

На Житомирщині 15 держлісгоспів пройшли незалежний аудит ведення лісового господарства та отримали сертифікацію

16 November 2017, 15:38

Розмови про ведення лісового господарства за міжнародними стандартами в Україні ведуться вже давно, однак мало хто розуміє, що ж роблять лісівники задля того, аби отримати відповідний знак якості. Спробуємо розібратися у цьому питанні на прикладі Ємільчинського лісгоспу, який називають одним із найпотужніших на Житомирщині.

Перше, що бачимо – це новенька лісова дорога. За словами директора підприємства іще рік тому тут не можна було ані пройти, ані проїхати.

«Якщо там була якась лісосіка, то ми у цю сторону вже не могли виїхати.

Ми везли у ту сторону ліс, але це була додаткова відстань - 30 км. Сьогодні ж техніка по такій дорозі виїжджає за якісь 5 - 10 хвилин і вона вже є на центральній дорозі. Це є виграш у збереженні техніки, швидкість та оперативність», - розповідає директор ДП «Ємільчинське ЛГ» Олег Дідус.

І таких доріг, якими опікується Ємільчинський лісгосп, до півсотні кілометрів, - розповідає Олег Дідус. Позаяк, каже: їх будівництвом займаються вже як 10 років і майже все роблять своїми силами та за власний кошт.

«Ми побудували 45 км проектних доріг. Щороку проводимо капітальний ремонт доріг до 20 км і все це робимо своєю ланкою в якій є своя техніка для будівництва та ремонту доріг. Щодо цієї дороги, то вона має відстань 10 км: 6 км проектна дорога, 4 км капітальний ремонт дороги. На дану ділянку дороги у нас пішло 1,5 млн. грн і на 4 км у нас пішло 850 тис. грн», - каже директор ДП «Ємільчинське ЛГ».

Неабияку увагу ємільчинські лісники приділяють лісовідтворенню. Тому, мають на території лісгоспу 14 теплиць, де зрощують сіянці ялини, сосни, модрини, дубів, ба навіть плодових дерев. На таке - лісокультурне виробництво лісгосп витрачає близько півтора мільйона гривень. Однак, саме завдяки цьому, кажуть, і вдається зберегти екологічну та соціальну цінність лісу. До прикладу, ось ця ділянка. Через всихання сосни лісники провели тут суцільну санітарну рубку, але зуміли зберегти підріст дубу. А на місці зрізаних сосен висадили кількадесят сотень молодих сіянців.

«Ось це є у нас однорічна сосна, яку ми висадили і створили часткові лісові культури. Залишається природний біотоп, який був, а ми лише частково додали те, що ми звідси забрали, частково додали культури», - роз’яснює головний лісничий ДП «Ємільчинське ЛГ» Олександр Мельниченко.

Таке збереження біотопу лісу, пояснює головний лісничий, і є одним із головних пунктів умов сертифікації, яка проходить за міжнародною схемою Лісової опікунської ради. Такий сертифікат має і державне підприємство «Ємільчинське лісове господарство». Попри те, що сам процес проведення аудиту задля отримання сертифікату і дороговартісний, однак такі витрати є виправданими, - пояснює головний лісничий. Адже сертифікація лісу, а зрештою і виготовленої продукції дозволяє виходити на міжнародні ринки, та бути конкурентоспроможними. Тому, що все більша кількість покупців прагне використовувати сертифіковані вироби із деревини, які здобуті без нанесення шкоди ані лісовій екосистемі, ані інтересам місцевого населення.

«Сертифікація - це затратні кошти від 5 до 7 тисяч доларів, початкова сертифікація. Дія сертифікату триває 5 років і щороку вони приїжджають і проводять наглядовий аудит чи дотримуємося ми вимог сертифікації чи ні. Наглядовий аудит коштує півтори тисячі доларів. Ми знаходимось у міжнародній базі кожна людина може зайти і подивитися, що ми маємо відповідний сертифікат», - говорить головний лісничий ДП «Ємільчинське ЛГ».

Начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства розповідає: незалежний аудит ведення лісового господарства пройшло 15 із 20 держлісгоспів Житомищини, що не може не тішити.

«Ми маємо світовий стандарт якості ведення лісового господарства. Тобто, якщо європейський споживач знає, що деревина Житомирщини сертифікована він залюбки бере цю сировину поряд із не сертифікованою і вона коштує на декілька відсотків більше. Тому, що європейський споживач свідомо платить більше за деревину вирощену в стандартизованих умовах із збереженням усіх лісівничих норм та світових вимог, де використовуються виключно екологічні методи ведення лісового господарства, невиснажливі. Це бренд світовий і я радий тому, що не тільки житомирські ліси сертифіковані відповідно міжнародних стандартів, а і саме ведення лісового господарства», - зазначає начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Отже, сертифікація проводиться як системи ведення лісового господарства, так і ланцюга постачання продукції. Тому, відповідати міжнародним стандартам заготівлі деревини та дотримуватися правил охорони праці, - одні з головних принципів роботи нижнього складу державного підприємства «Ємільчинське лісове господарство». Саме на складі відбувається сортування деревини, її маркування, безпопесерднє розпилювання та виготовляється інша лісо продукція, накшталт дубового індустріального паркету. Також, на території складу діє потужне сушильне господарство. Лісники зізнаються: реалізовують лісопродукцію по максимуму - від колоди до тирси, сягнувши цьогоріч 50%-ї позначки реалізації деревини, в порівнянні із 28% минулого року. Такий результат роботи, зауважує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, і є показником того, що лісові господарства області рухаються у правильному напрямку.

«Потужний колектив, який женеться не за кількістю, а за якістю. Кількість станків, технологічних процесів дозволяє більше виготовити якісної продукції і для паркетної продукції, і допоміжних столярних виробів. Але, я сподіваюсь, що наші переробники вкладуть інвестиції в більш поглиблену переробку деревини і ми з нашого лі су будемо мати і меблі, у тому числі на Житомирщині. Чим більша додана вартість, тим більше буде вартість сировини і сподіваюсь, що ці кошти підуть на благо лісового господарства», - зауважує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі