Влада

В обласному управлінні ДФС розповіли, як працює «ліквідована» житомирська податкова міліція

30 November 2017, 13:27

Наприкінці 2016 року податкова міліція була випадково «скасована» законотворцями, однак вона продовжує працювати в тому ж статусі, який був, у законному правовому полі.

Про це на брифінгу в головному управлінні Державної фіскальної служби в Житомирській області 30 листопада розповів перший заступник начальника ГУДФС Іван Гілета, який координує діяльність підрозділів податкової міліції.

«Правовий статус податкової міліції був закріплений в податковому кодексі України розділом 18-м зі значком 2. Всім відомо, що наприкінці минулого року цей розділ ліквідували. Але підпунктами про діяльність податкової міліції було чітко вказано в прикінцевих положеннях, що діяльність податкової міліції буде ліквідована тоді, коли буде створено інший орган. Тобто, ми мали залишитися. Але відбулася технічна помилка, змінили пункти, і податкову міліцію випадково скасували. Хочу зауважити, що діяльність податкової міліції регламентована не тільки Податковим, а й Кримінальним та Кримінально-процесуальним кодексами, а також Законом України про оперативно-розшукову діяльність. У новому Законі про поліцію діяльність податкової міліції регламентована статтями 42 і 46 в частині застосування спецзасобів – зброї та кийків, якими ми досі користуємося. Ввийшов такий правовий казус», - розповів Іван Гілета.

Як називатиметься новий податковий орган, який прийде за зміну податковій міліції, ще невідомо.

«Мала бути служба фінансових розслідувань. Останнім часом кажуть, що буде Служба фінансової безпеки. В даний час всі законопроекти внесені на розгляд комітету Верховної Ради. Наскільки мені відомо, їх є три. Який законопроект буде прийнятий і кому буде підпорядкована фінансова поліція чи як би вона називалася, поки невідомо. Бізнес тішиться, що нас ліквідували, але невідомо, буде нова служба кращою чи суворішою. Багато хто з підприємців спочатку не хотів виконувати наші ухвали суду, але на кінець року люди зрозуміли, що ми працюємо в правовому полі. Якби ми не були в правовому полі, то суди не давали б нам ухвали та дозволи, і були б у прокуратури запитання. Поки ми працюємо в тому статусі, в якому є», - резюмував Іван Гілета.

Нагадаємо, в жовтні міністр фінансів Олександр Данилюк відповідав на запитання Житомир.info щодо відшкодування ПДВ підприємствам Житомирської області та ліквідацію податкової міліції.

Перший заступник начальника ГУДФС в Житомирській області Іван Гілета - праворуч 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі