Суспільство

У Житомирській області прокуратура відстоює права інвалідів

11 April 2008, 17:26

Порушено 3 кримінальні справи, внесено 150 приписів та подань, 18 постанов про порушення дисциплінарного та адміністративного провадження, принесено 8 протестів, відшкодовано 7,9 тис. грн. - такі результати перевірки органами прокуратури додержання законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

 Побутує думка, що про рівень розвитку суспільства варто судити по тому,  наскільки у ньому  комфортно та забезпечено  почувається соціально незахищена категорія громадян, зокрема, інваліди. Виходячи із цього та встановлених під час перевірки органами прокуратури  фактів, така категорія громадян у нашому регіоні  почуває себе, мяко кажучи, далеко не комфортно. 

 Наприклад, як повідомила прокурор відділу прокуратури області Юлія Огородник, прокурором міста Житомира виявлено факт грубого порушення прав дитини-інваліда на безперешкодний доступ до закладу освіти.  Анатолій Горшкальов, який за власним бажанням вирішив відвідувати другий клас  на рівні з іншими дітьми, зіткнувся з елементарною проблемою – як потрапити у приміщення школи, адже спеціального під’їзду для інвалідного візка до цього часу не обладнано. Анатолія завозять  до школи через запасний вихід, де відсутні звичайні східці.

І це не єдиний приклад. Під час перевірки встановлено, що Житомирською міською радою не забезпечено виконання та реалізацію державної програми безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення, внаслідок чого з 133 об’єктів соціальної інфраструктури, які введені в експлуатацію у  Житомирі в 2006 році, лише 41 об’єкт обладнаний пандусами, у 2007 році з введених в експлуатацію 132 об’єктів, лише 47 обладнані пандусами.   Від замовників будівництва об’єктів, які не в змозі забезпечити до приміщень безперешкодний доступ інвалідів, на розрахунковий рахунок  розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста 2007 році надійшли кошти на суму 29,9 тис.грн. у та 6,3 тис. - у 2008 році. Проте вказані кошти не використані до цього часу.

Не забезпечено дітям-інвалідам і належного медичного обслуговування.

Наприклад, у відділковій лікарні ст. Коростень  Південно-Західної залізниці    кошторисом на 2007 рік на медикаменти та перев’язувальні матеріали  передбачено 47,0 тис. грн., при потребі лише для медикаментів на суму  понад 646 тис.грн. Аналогічним чином здійснюється фінансування і в 2008 році: при потребі  871,0  тис. грн. на медикаменти виділено лише 50,0 тис. грн.

Як свідчать підрахунки щодо вартості лікування інвалідів, дітей-інвалідів і решту хворих, які перебувають на диспансерному обліку в лікарні,  то у 2007році на одного хворого з бюджетних коштів було витрачено … аж 31(!!!) копійку в день.

Під час перевірки додержання законодавства встановлено й чимало інших порушень, на які відповідно відреаговано органами прокуратури. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі