Влада

Влада Житомира збирається переходити від фінансування позашкільних установ до фінансування дітей

19 December 2017, 18:31

Влада Житомира шукатиме можливості, щоб зменшити витрати з бюджету на утримання комунальних установ. Про це під час брифінгу 19 грудня розповіли мер Житомира Сергій Сухомлин та депутат міської ради, голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв.

«Цей бюджет нас мотивує працювати над економією. Давайте будемо казати відверто: 879 мільйонів на утримання бюджетних установ – з однієї сторони ця сума порівняно із 2,8 млрд (загальний міський бюджет – ред.) начебто вважається невеликою, але мені здається, це досить велика сума. Давайте просто пройдемось по цифрах. П’ять музичних шкіл, плюс художня школа – це нам обійдеться в 2018 році більш як в 50 мільйонів гривень. Чесно кажучи, за таку суму в нас має бути кілька симфонічних оркестрів. В цьому напрямі в нас є ресурс і нам є над чим працювати. Це ті кошти, які ми могли б використовувати з бюджету розвитку на інші наші заходи щодо розвитку нашого міста», - сказав депутат міської ради Юрій Мойсеєв.

За його словами, скорочення витрат на утримання бюджетних установ не впроваджуються із завтрашнього дня: в першу чергу влада планує визначити, на чому саме можна зекономити.

«Це не значить, що ми можемо за один рік сказати: все, цього не буде. Це момент, коли ми повинні зрозуміти для себе це, і впроваджувати кроки щодо зменшення, або взагалі переходу на оплату послуг. Не просто утримання установ, а оплата послуг. Так само і щодо приватних (позашкільних) навчальних закладів: це дуже класно, це дуже добре, воно повинно бути. У батьків повинна бути альтернатива. Батьки і діти мають мати можливість вибрати для себе: чи державне, чи комунальне, чи приватне», - переконаний Юрій Мойсеєв.

Міський голова навів кілька прикладів де, за його словами, можна оптимізувати використання бюджетних коштів.

«Тут я маленький приклад приведу. Одна дитина з нашої футбольної спортивної школи «Спартак» бюджету обходиться в 11 тисяч гривень на рік. В яких умовах вони займаються – мені говорити не треба: реально на одну групу купується один м'яч в рік з цього бюджету. Все інше йде або на комуналку, або на зарплати, а відповідно до норм там штати повинні бути, кілька бухгалтерів і все інше. Якщо ми візьмемо приватну школу «Фенікс», то в середньому одна дитина обходиться в 6 тисяч гривень. Рівень забезпечення і якість підготовки там абсолютно інші. Якщо ми візьмемо приватну школу, яка займається футзалом і міні-футболом на Гоголівській, які орендують зал, які купують дітям форму за рахунок внесків батьків, то маленька дитина там обходиться 4800 грн в рік, старший – 6000 грн на рік. Фактично, в два рази менше приватники витрачають на підготовку дітей. Для нас, для мене і я думаю для депутатів, важливіше дати дитині можливість, ніж просто заплатити комуналку і когось забезпечити заробітною платою», - сказав мер Сергій Сухомлин.

Він зауважив, що така ж ситуація і з музичними школами.

«Коли ми говоримо про музичні школи, то в середньому одна дитина бюджету обходиться в 20 тисяч гривень. Чому? Тому що насправді в цій школі тільки зарплата педагогів, які займаються дітьми, займає третину, а інше – це або адмінперсонал, або енергоносії. А якщо ми зайдемо в музичну школу, то до обіду там дітей немає, тому що діти в школі займаються. Американська система освіти взагалі не передбачає окремих шкіл, всі заняття проходять в (звичайних) школах. Якщо ми переведемо музичні школи і зробимо так, що вони перейдуть в школи, як гуртки технічні чи творчості, це зменшить витрати по енергоносіях, по адмінперсоналу і в той же час допоможе скоротити гроші міського бюджету. І дитині не треба буде нікуди їхати через півміста, а прямо в школі після занять вона зможе продовжити здобувати освіту або технічну, або музичну. Ми будемо зміщувати ці акценти», - наголосив Сухомлин.

Мер Житомира повідомив, що влада спробує реалізувати такий підхід на базі гімназії №3.

«Ми будемо міняти трохи підхід по школі №3, ще не пізно. У нас там при будівництві за проектом утворюється досить великий «піддаховий» простір – близько 600 квадратних метрів. І ось ми зараз вже говоримо про те, що подивитися і обладнати це приміщення, можливо, під музичну школу. І якісь одну або дві маленькі школи зарити і перенести їх в третю школу. Тоді це буде в центрі міста, дітям буде зручно, ми заощадимо на енергоносіях, на адмінперсоналом і так далі. Фактично, нам треба переходити до фінансування дитини. Від фінансування установ до фінансування дитини», - переконаний Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, бюджет розвитку 2018 – менше 10% від суми бюджету Житомира, а резервний фонд – в 10 разів більший, ніж минулого року.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сухомлин міськрада школа  
Матеріали по темі