Місто

Реконструкція тротуарів у центрі Житомира: другий Новий рік з недокладеною бруківкою

22 December 2017, 14:30

Цього року житомиряни мали б відзначати річницю реконструкції центру міста. Річницю завершення реконструкції. Натомість, відзначаємо річницю процесу. Роботи розпочалися 12 серпня 2016 року. Минуло 15 місяців, а бруківка досі не докладена.

Очікування/Реальність

27 мільйонів гривень. На таку кругленьку суму в липні 2016 року міська рада заключила з «Ві.Ай.Пі Будівельна компанія» одразу три угоди на реконструкцію тротуарів у центрі Житомира: близько 5 мільйонів на капітальний ремонт вулиці Театральної. понад 12 мільйонів на ремонт Київської і ще майже 10,5 мільйонів на ремонт Великої Бердичівської.


У серпні 2016 головний архітектор міста Євгенія Черкасова, перший заступник міського голови Олексій Ясюнецький та начальник управління капітального будівництва (УКБ) Дмитро Болейко показували, як повинні виглядати вулиці міста після реконструкції на прикладі Київської.

Порівняємо, як виглядала вулиця до початку ремонту, як вона повинна була виглядати за проектом і як вона виглядає зараз.

Знімки GoogleMaps, травень 2015 року



Проект, представлений у серпні 2016 року



Вул. Київська, грудень 2017 року






Сам підрядник на своєму сайті повідомляв, що проект планували завершити за 2-3 місяці, тобто до листопада 2016 року. Станом на грудень 2017-го реконструкція на жодній з вулиць остаточно не завершена.



Червоним кольором позначено ділянки тротуарів, на які досі не поклали бруківку

Договір з «Ві.Ай.Пі» на реконструкцію вулиці Театральної розірвано. Роботи завершуватимуть місцеві компанії. 18 серпня цього року виконавчий комітет ухвалив рішення про залучення до цих робіт житомирської компанії «УютСтрой».




Незавершеною лишилася частина Театральної зі сторони костелу Святого Йоана з Дуклі між перехрестями з Київською та Великою Бердичівською.



Договір з підрядником по вулиці Великій Бердичівській в стані розірвання. За частину вулиці від перехрестя з Театральною до міської ради так і не брались.




Ремонт частини тротуарів на вулиці Київській досі не завершений.



Всі ці об’єкти переходять на наступний, 2018-й рік. Радник міського голови Олександр Черняхович також повідомив, що міська рада все ж планує зробити реконструкцію другої сторони вулиці Великої Бердичівської.

Зі скандалу в скандал

Ще до початку робіт реконструкція тротуарів «засвітилась» у скандалі. У тендері брали участь три фірми: «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» з Львівської області, «Будгарант плюс», зареєстрована в Києві, і житомирська компанія «Фаворит Опт». Міський голова пояснив, що «Фаворит» програв через завищену вартість укладання плитки і більші строки виконання робіт.

Через день представники «Фавориту» заявили, що тендер проводився не прозоро, а строки і вартість укладання плитки вони вказали реальні.

Але у міській раді хотіли, щоб роботи виконали якомога швидше і строки виконання були суттєвим критерієм. Тендер виграла «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія».

«Що мені сподобалось в цій компанії: вже після того, як з ними підписувалася угода, де у нас достатньо жорсткі терміни на реалізацію цього проекту, від них прозвучало:«А можна ми будемо працювати в тому числі і вночі, в три зміни?». Це каже про рівень професіоналізму і відповідальності», - казав влітку минулого року Сергій Сухомлин.


Міський голова на брифінгу 19 липня 2016 року

Втім, ані професіоналізму, ані відповідальності «Ві.Ай.Пі.» продемонструвати, на жаль, не вдалося.

22 листопада, через 3 місяці після початку робіт, міський голова повідомив, що у строки «Ві.Ай.Пі.» не вкладається, про що було оформлено офіційну претензію і підрядники надали гарантійний лист, що усі розриті ділянки «закриють» через 21 день. В січні цього року Сергій Сухомлин заявив про розривання договорів із львівською компанією, а 28 квітня підрядники повідомили, що призупняють роботи з реконструкції.

Декілька місяців тривали взаємні звинувачення і перекладання відповідальності. У «Ві.Ай.Пі.» заявляли про те, що міська влада постфактум змінила вимоги до реконструкції і винна компанії 2 мільйони.

«До сьогоднішнього дня вони не мають погодженої проектної документації в повному обсязі. Бо Управління капітального будівництва Житомирської міськради не поспішає її коригувати. Як не квапиться й сплачувати за виконані будівельниками роботи. Все це призвело до того, що роботи, які мали закінчитися до настання холодів, суттєво розтяглися у часі. З похолоданням представники ТОВ «Ві. Ай. Пі. Будівельна компанія» попередили замовника, що за таких умов якість робіт суттєво знижується: бруківка просяде, створивши незручності для пішоходів. Проте, у міськраді на несприятливу погоду не зважали і поставили перед будівельниками завдання продовжувати роботу. Мовляв, недоліки можна буде виправити вже навесні. Зрештою, виконання вимог замовника взимку призвело до того, що нині згадані тротуари середмістя мають суттєві дефекти», - повідомляло підприємство на своєму сайті 18 травня.


Укладена плитка на вулиці Великій Бердичівській, 21 лютого 2017 року

Зрештою, підрядник з міською владою обмінялися судовими позовами, але наразі провадження припинені. Зокрема, 27 квітня 2017 року «Ві.Ай.Пі.» відмовились від власного позову до УКБ про стягнення з останніх 1,4 млн гривень. Провадження за позовом управління капітального будівництва до «Ві.Ай.Пі» про розірвання договору від 29.07.2016 року № 107 Господарський суд Львівської області припинив 20 жовтня 2017 року за клопотанням самого ж управління.

«Завжди простіше домовитись, ніж затягувати справу у суди. До того, як йти в суд, ми спробували всі етапи, щоб по-нормальному вирішити це питання господарським способом. Не було грошей? Ось, будь ласка, аванс, кладіть далі плитку. Дали аванс, вони його відпрацювали, відповідно, жодних робіт далі не проводилось, хоча були домовленості, що вони працюватимуть далі», - каже радник мера Олександр Черняхович.


Олександр Черняхович

А чи був конкурент?

Засновник компанії «Ві. Ай. Пі. »- Марко Михайлович Янковенко зі Львова. Раніше він також керував компанією «Дорбудмонтаж-1», яка тепер називається «Вест Білдінг Груп». За інформацією сайту «Наші гроші», засновником компанії тоді була Світлана Гринкевич. Вона також мешкає у Львові. І прописана вона разом Романом Ігоровичем Гринкевичем, який в свою чергу на момент проведення робіт у Житомирі володів 60% статутного фонду конкурента «Ві.Ай.Пі» - компанії «Будгарант плюс».


«Ві.Ай.Пі.» та «Будгарант плюс» знайомі також і по тендерах: поки у Житомирі готувалися до реконструкції, 2 серпня 2016 року «Ві. Ай. Пі» виграла у «Будгаранта» тендер на 5 мільйонів від Новояворівської міськради на реконструкцію дитячого садку. Станом на 1 листопада 2017 підрядник так і не завершив там роботи і «зник з об’єкту».

Через півтора місяці, коли у Житомир нарешті привезли бруківку, «Ві.Ай.Пі.» виграла ще один тендер. Цього разу на 33 мільйони на будівництво акушерського комплексу у Миколаєві.

На початку листопада, коли у Житомирі почалися серйозні проблеми з реконструкцією, «Ві.Ай.Пі» взяли ще один тендер: 35 мільйонів на реконструкцію Полтавської філармонії. І знову ж єдиним конкурентом з пропозицією, дорожчою на 420 тисяч, стала фірма «Будгарант». . У «Центрі протидії корупції» підозрювали, що документи для конкурсу їм готувала одна людина, про що інформували Антимонопольний комітет. У серпні цього року договір із «Ві.Ай.Пі.» у Полтаві розірвали.


І ці підряди львів’яни «понабирали» в той час, як у Житомирі вже були суттєві проблеми саме через нестачу робочих рук.

«В них були складнощі з людьми, не було людей на об`єктах. Це наша основна претензія. Як би вони робили довше, ми б почекали, нічого страшного. Але якби люди були на об’єкті, ми б не розривали з ними угоди», - каже радник міського голови Олександр Черняхович.

Компанії-«супутники» «Ві.Ай.Пі.»

За словами Олександра Черняховича, відповідно до актів виконаних робіт, «Ві.Ай.Пі.» не користувалися послугами субпідрядних організацій.

«По документам в нас була одна компанія – «Ві.Ай.Пі.». Вона з нами почала цю роботу і ми з нею розбираємось далі. Нікому більше претензій ми не висуваємо, бо в нас тільки одна компанія», - розповів Олександр Черняхович.


На вулиці Київській у Житомирі почали докладати бруківку, 24 березня 2017 року

7 грудня минулого року до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено матеріали досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 191 КК України (Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні). На думку слідства, службовими особами ТОВ «ВІ.АЙ.ПІ. Будівельна компанія» та посадовими особами УКБ були нанесені збитки бюджету понад 3 млн. 255 тис. грн. 1,3 млн грн збитків, на думку слідства, були нанесені внаслідок того, що львівські будівельники завищили вартість робіт шляхом оформлення виконання субпідрядних робіт.


«Я брала участь в судовому засіданні, то не з усіма, але з конкретними договорами, я була знайома. І якщо детально проаналізувати договір, укладений між компанією «Ві.Ай.Пі.» і управлінням капітального будівництва, то в самому договорі було чітко передбачено те, що може бути залучений субпідряд, але виключно за погодженням з УКБ. Якщо з УКБ ніхто не погодив такі дії, то говорити, що УКБ там знало чи не знало – не можливо, тому що це говорить про те, що суб’єкт господарювання вже ввів в оману», - прокоментувала начальник контрольно-аналітичного відділу Житомирської міської ради Валентина Козяр.


Валентина Козяр

Серед «ризикових» підприємств, із якими, відповідно до матеріалів слідства, генпідрядник проводив фінансово-господарські операції, слідчі вказують: ПП «Ренесанс-Стиль», ТОВ «Львівський будівельний холдинг», ТзОВ «Мегабудмакс». Якщо додати ці компанії до показаної раніше схеми власності «Ві.Ай.Пі» та її конкурента на торгах «Будгарант Плюс», отримаємо цікаву схему, відповідно до якої ці компанії можуть бути пов`язані.


Редакція Житомир.info отримала від представників компанії «Ві.Ай.Пі.» лист з коментарем опублікованих матеріалів досудового розслідування. Підприємці зазначали, що слідство не веде об’єктивного вивчення фактів і ставиться до підприємства упереджено, а розголошення відомостей досудового розслідування є неприпустимим.

(Без)відповідальність

За словами Олександра Черняховича, жодних збитків поза межами підписаних угод місто не понесло.

«Збитки ми всі разом понесли як містяни, що отримали певні незручності через те, що роботи затягувались, не були виконані вчасно, і є збитки такого (морального) характеру. А що стосується фінансових збитків, місто їх не понесло і не несе на сьогоднішній день», - запевнив радник міського голови.

Категорично заявити, хто винний у тому, що житомиряни знову входять у новий рік з незавершеною реконструкцією тротуарів у центрі міста, неможливо. В міській раді теж сказати цього не можуть.

Люди, які прямо чи опосередковано відповідали за ці роботи, вже пішли зі своїх посад. Тодішній перший заступник міського голови Олексій Ясюнецький перейшов працювати в Житомирську облдержадміністрацію, в управлінні капітального будівництва змінився вже третій керівник, тодішній головний архітектор Євгенія Черкасова також пішла з посади, та й директор у «Ві.Ай.Пі.» вже інший. На своїй посаді лишився тільки міський голова Сергій Сухомлин.


Олексій Ясюнецький (праворуч) та представник підрядної організації. 16 вересня 2016 року

Як повідомила начальник контрольно-ревізійного відділу Житомирської міської ради, внутрішня перевірка дій посадових осіб управління капітального будівництва поки що не проводилась.

Крапку у цьому питанні має поставити розслідування поліції і суд. Нагадаємо, житомирська поліція проводить досудове розслідування кримінального провадження за ознаками ч.1 статті 191 «Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні». У матеріалах фігурують посадові особи управління капітального будівництва, які за версією слідства разом зі службовими особами «Ві.Ай.Пі.» нанесли міському бюджету збитків на 3,2 мільйони гривень.

«7 грудня 2016 року слідчим відділом Житомирського відділу поліції були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за матеріалами Управління захисту економіки щодо розтрати бюджетних коштів Житомирською міською радою. Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Призначено ряд експертиз та інших слідчих дій, за результатами яких буде визначено чи є склад злочину в діях посадових осіб»,- повідомив заступник начальника Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області Сергій Рудницький.

Крім того, радник міського голови, зазначає: тендерне законодавство не передбачає відмови учаснику торгів на підставі досвіду роботи з ним, і, теоретично, «Ві.Ай.Пі.» може знову виграти у Житомирі тендер на проведення будівельних робіт.

«Заборонити комусь подавати чи не подавати документи ми по закону не маємо права. Тому, якщо вони захочуть податися на якісь роботи – це їхнє право. Якщо в них будуть всі документи правильно зроблені, вони так само можуть виграти будь-який тендер. Ми вже замінили повністю всі угоди, змінили всі умови. Скажімо так: один раз вже сильно обпеклися, висновки також зроблені. Такого вже не буде.», - запевнив Олександр Черняхович.

Отримати коментар «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» Житомир.info не вдалося: жоден із вказаних контактних номерів підприємства не відповідає.


Укладання бруківки на вулиці Київській в березні 2017 року

Матеріал підготовлено за допомогою аналітичної системи Youcontrol

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Розслідування плитка Ві Ай Пі тендер 
Матеріали по темі