Культура

Житомирський музей космонавтики покаже майже дві тисячі експонатів, придбаних за гроші благодійників

23 January 2018, 13:28

Зі світу по нитці - у Житомирському музеї космонавтики відзвітували про вдале закінчення збору коштів на колекцію раритетних значків, поштових листівок та марок з космічною тематикою. Завдяки допомозі небайдужих, музею вдалось викупити у приватних колекціонерів величезну колекцію рідкісних експонатів. Голова Асоціації музеїв космонавтики Михайло Псюк розповідає: дуже багато людей із усієї України відгукнулись, і це дозволило закупити навіть більше унікальних речей для експозиції.

«Вже можна розказувати про щасливе закінчення історії. А ще й напрочуд вдале закінчення історії. Кошти зібрали. Зібрали навіть на 40% більше, ніж ми просили у доброчинців, у житомирян, в українців, у всіх небайдужих. Ми закупили колекцію значків, ми закупили марки, конверти, які ми дуже хотіли, щоб потрапили до музею. І ось ми на день народження Сергія Павловича Корольова, 12 січня, відкрили першу виставку з новими надходженнями. Плануємо в подальшому показати усе, що ми закупили», - розповідає голова Асоціації музеїв космонавтики України і заступник директора Житомирського музею космонавтики з розвитку Михайло Псюк.

Загалом у колекції зібрано близько двох тисяч експонатів. Для науковців - це неоране поле роботи, оскільки кожна марка, конверт та значок мають свою унікальну історію. За оцінками експертів, на детальний опис історії усіх експонатів, які поповнили колекцію Житомирського музею космонавтики, може зайняти до півроку. Однак, у музеї запевняють, на розширену експозицію можна буде дивитись навіть під час роботи науковців.

«Всі експонати цінні. Напрочуд цінні. Бо це зріз космічної епохи радянської. По суті від початку космічної ери. Усі експонати з приватних колекцій. Я знаю історії, як вони потрапляли до колекціонерів. Я знаю, що є експонати, які дарували особисто космонавти. І ми намагаємось усе це відслідковувати і описувати. Є достатньо рідкісні експонати, які навіть наші наукові співробітники дуже рідко зустрічали взагалі в обігові. Є такі і марки, і значки», - каже Михайло Псюк.

Житомирський музей космонавтики запрошує усіх бажаючих на власні очі побачити майже дві тисячі раритетних значків, поштових листівок та марок з космічною тематикою, які вже надійшли в музей, в середу 24 січня о 13:00.

Нагадаємо, виконуюча обов’язки начальника управління культури та туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва в «Діалогах» на Житомир.info розповіла, чи можна робити фото в музеях.

Як повідомляв Житомир.info, житомирський музей космонавтики долучився до всесвітнього флешмобу «селфі в музеї». Заселфитись на фоні експонатів житомирського музею космонавтики люди приїздили зі Львову та навіть з-за кордону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей Корольов Псюк космонавтика  
Матеріали по темі