Події

Підозрюваний у вбивстві іноземець може вийти на волю: житомирські судді не зібрались для обрання запобіжного заходу

3 February 2018, 13:04

Затриманий «кримінальний авторитет», якого підозрюють в умисному вбивстві в Житомирі, може опинитися на волі, позаяк спливає 48-годинний термін, впродовж якого суд має обрати запобіжний захід.

2 лютого були спроби суддів це зробити, але через відсутність на судовому засіданні перекладача засідання не відбулося, тому що, за словами адвокатів, підозрюваний не розуміє ані української, ані російської мов.


Друга спроба відбулась по обіді 3 лютого. Зловмисника доставили до Богунського районного суду в Житомирі, однак 3 лютого двері судової зали виявились зачиненими, судова "трійка" не зібралася для оголошення рішення. Таку ситуацію в поліції називають правовим прецедентом, коли через неузгодження в організації роботи суду підозрювана у вбивстві людина може опинитися на волі.

«Таким чином кропітка, наполеглива і ризикована робота оперативників та слідчих із викриття та затримання осіб, підозрюваних у тяжких та особливо тяжких злочинах, практично зводиться нанівець такою «діяльністю» судової системи», - зазначають у відділі комунікації ГУНП.

«Особа, підозрювана у вбивстві, яке сталося у травні 2016 року на одному з ринків міста Житомира серед білого дня. До приміщення кафе зайшов чоловік, який цинічно та зухвало впритул розстріляв іншого. За зібраними на місці події свідченнями було встановлено особу підозрюваного, чия вина підтверджується зібраними речовими доказами, і відповідно в ході слідчих дій цій особі було заочно оголошено про підозру у вчиненні вбивства і заочно обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В подальшому особа була оголошена в міжнародний розшук, оскільки вона не є громадянином України і була інформація про її перебування за межами нашої держави. 1 лютого у Житомирі за активної участі працівників СБУ та поліції вказана особа була затримана і наступного дня доставлена до суду для оголошення їй раніше обраної міри запобіжного заходу – тримання під вартою. Але у зв’язку з незабезпеченням, як заявили адвокати, присутності перекладача, оскільки прозвучало, що особа не розуміє ні російської, ні української мови, засідання не відбулося і було перенесене на невизначений термін. Однак у нас складається правовий прецедент, коли цій особі упродовж 48 годин, як передбачено процесуальними нормами, має бути оголошено про запобіжний захід. Цей термін спливає сьогодні увечері. На місці немає жодного судді, а для оголошення такого рішення необхідна трійка суддів. Тобто, фактично ми маємо прецедент, коли особа, підозрювана у вбивстві, через судові неузгодженості в організації роботи може опинитися на волі і залишитись непокараним за вчинення вбивства, якщо це буде доведено. Зі свого боку поліція діє в рамках правового поля і буде застосовувати всі надані їй повноваження, щоб підозрюваний у вбивстві тримався під вартою», - прокоментувала журналістам речник ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко.

Як повідомляв Житомир.info, 2 лютого в Житомирі заарештували кримінального авторитета, який 2 роки тому застрелив азербайджанця на Сінному ринку.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2016 року в одному з кафе на Сінному ринку невідомий тричі вистрелив у голову громадянину Азербайджану.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство вбивця азербайджанець суд  
Матеріали по темі