Влада

Під час виїзного звіту голова Житомирської ОДА провів «оглядини» найбільшого в Європі насіннєвого заводу

27 February 2018, 12:58

Особисті страхи та дерево добрих справ - із цього розпочинає свою звітну прес-конференцію 26 лютого голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Найбільше, йдучи на цю посаду, губернатор боявся стати чиновником, який вважатиме своєю основною роботою перекладання паперів зі столу на стіл, лише зрідка підписуючи їх. За словами Ігоря Гундича, йому вдалось цього уникнути. На підтвердження своїх слів він показує журналістам, як він сам його називає, дерево добрих справ, яке фіксує зміни в області.


«Назвіть його «Дерево добрих справ Ігоря Гундича». Це ті добрі справи, які ми зробили за 2017 рік. На 2018 у нас плани набагато більші, і ми плануємо, що фотографій добрих справ на цьому дереві буде, як мінімум, вдвічі більше. І я вам, як голова адміністрації, може це гарантувати», - каже губернатор.

Здивувати усіх форматом проведення своєї звітної прес-конференції голові ОДА Ігорю Гундичу вдалось ще в минулому році. Тоді зустріч губернатора та журналістів пройшла у підкреслено невимушеній атмосфері. Цьогоріч в адміністрації вирішили йти далі і запросили на підприємство, яке, за словами самого Гундича, є прикладом закордонних інвестиції - насіннєвий завод міжнародної аграрної компанії «Монсанто».

«Одразу дам відповідь на питання - тому що сьогодні ми робимо все, щоб в Житомирську область йшли інвестиції. Це якраз приклад тих інвестицій, які можна побачити наживо. Не десь там на картинці, а можна походити і самому побачити, переконатись.. Так, сьогодні є багато проблем. Сьогодні є війна на сході, про яку ми всі знаємо і говоримо та робимо усе, щоб вона якнайшвидше закінчилась. Але якраз, в такі непрості часи, інвестор вірить в нас, вірить в Україну і йде до нас, щоб працювати із нами. Це дуже приємно», - так пояснює вибір місця для проведення прес-конференції голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

35 гектарів, на яких розміщені складські приміщення, дистрибуційний центр, автоматизовані виробничі лінії - усе це характеристики нового заводу, який ще будується, але який вже називають найбільшим насіннєвим заводом у Європі. За оцінками представників компанії, новий завод створить 40 постійних та 200 сезонних робочих місць, а загальні інвестиції у проект з виробництва насіння складуть близько 200 мільйонів доларів США.

«Масштаби відчути із кабінету голови облдержадміністрації дуже складно. Навіть якщо на цифри дивишся, розумієш, які інвестиції вкладені, все одно того не зрозумієш. Коли виїжджаєш на територію, то розумієш, що 35 гектарів території забудовано, на якій вже в вересні почнеться виробничий процес, то зрозуміло, що приємно. Такого не буває, щоб в інвестора не було проблем. Зрозуміло, що були проблеми із підключенням «Обленерго», були інші питання. Все, що від нас залежить як від влади, все, що в наших силах і в першу чергу в законному руслі - ми готові допомагати. Не тільки цьому інвестору, але й взагалі інвесторам, які заходять на територію Житомирської області», - переконує після оглядин території підприємства голова ОДА.

За словами директора з корпоративних питань компанії «Монсанто» Віталія Федчука, будувати підприємство та налагоджувати виробництво кукурудзяного насіння на території саме Житомирської області вирішили не випадково. Тут працюють багаторічні партнери міжнародної аграрної корпорації - компанія ПСП «Україна». Окремою перевагою представники корпорації «Монсанто» вважають і вдале географічне розташування регіону. Наразі на підприємстві ще тривають будівельні роботи, всі процеси налагоджуються, однак у компанії кажуть: готові стартувати вже восени і ціляться не лише на внутрішній український аграрний ринок.

«Український ринок є достатньо великим, тому що, якщо говорити про площі кукурудзи, то ми говоримо про більше ніж 4 мільйони гектарів. Тому ми вважаємо, що нам є куди рости. В тому числі і збільшувати виробництво в майбутньому тут. Ми очікуємо, що виробництво буде складати 375 тисяч мішків за сезон. Це насіння кукурудзи. І ми очікуємо, що з часом ми будемо цю продукцію постачати не лише українським аграріям, але й у країни західної Європи», - розповідає директор з корпоративних питань компанії «Монсанто» Віталій Федчук.

Запрацювати на повну потужність на новому заводі у селі Почуйки Попільнянського району планують вже восени 2018 року.

Нагадаємо, Житомир.info транслював звітну прес-конференцію голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича в прямому ефірі. Подивитись запис трансляції можна тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: завод інвестиції Гундич звіт  
Матеріали по темі