Здоров'я

​Вертебролог клініки «Відновлення»: робота на лінії працівників «Кромберг енд Шуберт» менш шкідлива, ніж робота в офісі

5 March 2018, 15:43

Працівники підприємства «Кромберг енд Шуберт», яке працює в Житомирі, вже давно мають можливість санаторно-курортного лікування в санаторії «Пролісок», що на Волині. Однак цей варіант підходить не всім: не кожен може поїхати з міста на 2-3 тижні. Тим більше, не хочеться витрачати свою відпустку на санаторій. Саме тому соціальна служба запропонувала альтернативний і, можливо, більш дієвий метод покращення здоров'я - лікування в медичному центрі «Відновлення» у Житомирі. У першу чергу, це вертебрологія і ортопедія - наразі найпоширеніші проблеми як людей з сидячою роботою, так і з роботою «на ногах». В січні-лютому 2018 року перші 40 працівників заводу пройшли лікування в МЦ «Відновлення». Про те, які захворювання опорно-рухового апарату діагностували працівників «Крошу» фахівці Центру та яка робота шкідливіша для хребта: сидяча офісна чи на ногах на лінії, ми поцікавилися у Олексія Казакова – завідуючого відділення вертебрології та реабілітації медичного центру «Відновлення».

  • До вашого центру звернулися перші 40 працівників «Кромберг енд Шуберт», яким пощастило отримати пакет медичних послуг від заводу. З якими проблемами рухового апарату вони до вас звернулися? Чи можна виділити певні групи захворювань?

Ми дійсно займаємося лікувальними та профілактичними заходами щодо працівників підприємства «Кромберг енд Шуберт», і у нас з’явилося певне бачення особливостей, з якими вони звертаються. Найчастіші проблеми – як ті, з якими стикається більшість населення, так і певні вузькі проблеми та діагнози, які можуть бути в людей з даним типом зайнятості.

Найчастішими скаргами є болі в шийному та поперековому відділах хребта та неприємні відчуття в кистях рук, які ми, лікарі, називаємо тунельним синдромом. Цей синдром з’являється від постійних одноманітних рухів і одноманітної роботи. Між м’язами кисті руки є так звані тунелі, через які проходять нерви, і коли м’язи постійно спазмовані, тунелі затискаються, нерви подразнюються, відчувається слабкість у руках або навіть оніміння пальців.

  • Проблеми зі спиною, суглобами чи кінцівками представників заводу «Кромберг енд Шуберт» - хронічні чи нові, набуті?

Ці захворювання не можуть ути нові. У людей з даним типом зайнятості не може бути важких професійних захворювань. Це звичайні загострення остеохондрозу, які характерні для працівників будь-якого підприємства, і звичайні захворювання суглобів. За цей час, поки ми лікували і займались профілактичними заходами з працівниками заводу, ми з ними спілкувались і розпитували, хто яку виконує роботу, з чим вона пов’язана. Скільки часу дається на перерви, скільки часу доводиться стояти, скільки часу рухатися, які навантаження їм доводиться витримувати, скільки кілограмів вони піднімають. За результатами цих бесід ми не виявили небезпечних градієнтів навантаження, які можуть викликати серйозні захворювання хребта чи суглобів.

  • Чи пов’язані хвороби хребта зі стоячою роботою працівників «Крошу»? Хто взагалі більш схильний до хвороб хребта – «сидячі» працівники чи ті, кому майже весь день доводиться стояти? Чому?


Хребет людини прямоходячої боїться двох видів навантажень: довготривалі статичні навантаження (тривале стояння і тривале сидіння) та пікові динамічні навантаження – різкі підйоми важких вантажів та стрибки з висоти. Якщо ми говоримо про «біч» 20 століття - офісних працівників, які постійно перебувають в сидячому положенні, у них набагато частіше виникають захворювання хребта. До прикладу, якщо взяти 50 моїх пацієнтів з килами (грижами) міжхребцевих дисків, то з них тільки 5-6 людей – це вантажники або спортсмени. Основна частина – офісні працівники, які важче чашки в руку не беруть. І цей градієнт навантаження є найбільш небезпечним. У працівників «Крошу» є динамічна робота, яка не належить ні до пікових осьових, ні до довготривалих статичних навантажень. Вони не підіймають важких вантажів і вони довго не стоять на одному місці, так як священик, наприклад, який проводить богослужіння, або представники інших специфічних професій. У них завждипрацюють м’язи, вони перебувають в більш-менш нормальному тонусі, і це якоюсь мірою є профілактикою загострень, однак всі навантаження мають бути виваженими і помірними.

  • Якими є перші симптоми захворювань опорно-рухового апарату та чому потрібно звертати на них увагу?

Якщо говорити про опорно-рухову систему людини, то першим симптомом є біль у суглобах чи хребті. Біль може нести гострий характер аж до стану, коли людина не може поворухнути ні головою, ні руками, не може розігнутися, а також хронічний характер, з поступовим наростанням. Це знову ж таки залежить від погодних умов, особливостей і набору захворювань, з якими працівник вже прийшов на це підприємство. Якщо ж говорити про тунельні синдроми під час постійної одноманітної роботи, то це дійсно може бути біль в кистях рук, скутість чи оніміння пальців. Біль в руках чи хребті, який посилюється під час рухів та супроводжується скутістю, є першим дзвіночком, коли слідзвернутися до лікаря. В сучасному світі все більше й більше набуває популярності термін «синдром хронічної втоми». Цей термін є мультимодальним. Такі пацієнти з хронічною нестачею кисню, які працюють в закритому приміщенні, малорухливі, і часто хронічна втома супроводжується відчуттям втомлюваності. Якщо у пацієнтів є подібні симптоми або відчуття, вони обов’язково мають отримати профілактичний пакет, щоб не допустити загострення. Адже, як відомо, загострення будь-кого захворювання хребта чи суглобу вкладає людину в лікарняне ліжко як мінімум на тиждень.


  • Для більшості людей синдром хронічної втоми – це поняття, яке більше стосується морального виснаження, коли людина не може зосередитися, знижується її працездатність.

Як я вже відзначив, цей синдром є збірним поняттям, куди входять і стреси, які переживає людина, і брак кисню та провітрювання, а також гіподинамія, тобто, знижена рухливість. Все це супроводжується тим, що людина вже прокидається невиспаною. Якщо вона не робить ранкову гімнастику і не слідкує за фізичною культурою тіла, на роботі вона швидко втомлюється. Ми вчимо таких людей, яку зарядку треба робити, призначаємо їм комплекс вітамінів, даємо поради з організації робочого місця, як себе розвантажувати після роботи – активний відпочинок, басейн тощо.

  • Як вберегтись від серйозних захворювань опорно-рухового апарату?

Це питання досить обширне і стосується всіх людей, не лише працівників того чи іншого заводу. Ще раз хотів би зазначити, що у працівників «Крошу» ми не виявляємо серйозних причин, які стовідсотково можуть призвести до виникнення нових захворювань. Однак у всіх людей однакова анатомія і приблизно однакова рухова активність, тому поради будуть загальні. По-перше, це організація місця для сну. Ліжко має бути з ортопедичним матрацом, ортопедичною подушкою, які повторюють контури тіла. Ні в якому разі це не має бути надм’який диван або дуже тверда поверхня. Уві сні людина проводить третину свого життя, і ця рекомендація є дуже важливою. По-друге, м’язи мають прокинутися разом з організмом, тому обов’язковим фактором здоров’я в ортопедичному сенсі є ранкова гімнастика. В умовах нашого центру ми вивчаємо м’язово-скелетні і ортопедичні особливості кожної людини. І кривошию, і скошений таз ми максимально коригуємо та індивідуально підбираємо гімнастику, яку людина разом з горнятком ранкової кави, це 10 хвилин, розпочинає свій день. Третій важливий фактор – це організація робочого місця. На роботі має бути достатньо кисню, а також достатньо перерв і достатня рухова активність. Не має бути отих довготривалих статичних або пікових динамічних навантажень, про які я казав. І звісно, треба намагатись зменшити стресові навантаження як удома, так і на роботі, підвищувати стресостійкість та увечері не соромитись проводити активний відпочинок.


  • Чи могли б ви надати якісь окремі рекомендації для працівників на лінії заводу «Кромберг енд Шуберт»?

Про більшість із них я вже говорив. Ще раз нагадаю про необхідність перерв під час робочого дня, і тут відразу згадую стару радянську систему. На кожні 45 хвилин 5-10 хв дати собі відпочити: присісти, піти у сусідній відділ, заварити чай, підійти до вікна, подихати свіжим повітрям. Це ідеальна схема, яка підходить насамперед офісним працівникам, а також представникам решти професій. Що стосується працівників підприємства «Кромберг енд Шуберт», то, наскільки вони розповідають, керівництво надає їм достатньо часу для відпочинку, тому ми як лікарі не бачимо порушень в організації робочих місць.

  • В чому полягає лікування працівників заводу «Кромберг енд Шуберт» на базі вашого медичного центру?

Лікування працівників «Крошу» можна умовно поділити на дві групи: медикаментозне та немедикаментозне. Якщо у працівника спостерігається загострення з гостро вираженим больовим синдромом та наявний запальний процес, ми використовуємо препарати для зняття болю та запалення з обов’язковим переходом на фізіотерапевтичну модель лікування. До кожного працівника індивідуальний підхід, під час якого лікар шляхом детального огляду визначає так званий травмуючий елемент, який приносить дискомфорт. Наприклад, якщо травмуючим елементом є зміщений хребець, то лікар використовує метод мануальної терапії, або мануальної корекції. По-простому він ставить його на місце, і пацієнт відразу відчуває полегшення. Якщо лікар бачить, що у пацієнта синдром перенавантажених м’язів, або міотонічний синдром, ми використовуємо фізіотерапевтичні методи лікування, які приводять в тонус і кровонаповнення м’язів у норму. Для того є ручний масаж і електроміостимулятори, якими забезпечена наша клініка. Також для лікування пацієнтів ми широко використовуємо більш сучасні методи, які використовуються в розвинених країнах: це ударно-хвильова терапія і лазер високої інтенсивності. При наявності більш серйозних ускладнень – корінцеві синдроми, зумовлені грижами міжхребцевих дисків, - ми використовуємо сучасні американські апарати для витяжіння хребта, суглобів, використовуємо складні лікарські блокади нервів. Зараз 21 століття, і ми можемо вплинути практично на будь-які травмуючи елементи, які викликають захворювання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реклама Відновлення Кромберг енд Шуберт  
Матеріали по темі