Місто

Як впливає сезонне переведення годинника на житомирян. Опитування

26 March 2018, 14:55

Першою країною, яка почала крутити стрілки годинника з літнього на зимовий час, задля економії енергоресурсів, стала Великобританія, іще у 1908 році. До України ця тенденція дійшла у 1981 й відтоді сезонний перехід відбувається щороку: в останню неділю жовтня - на годину назад та на годину вперед в останню неділю березня. Нині більш як 100 країн світу двічі на рік крутять годинникові стрілки. Однак є і й ті, які вже давно відмовилися від цього. Серед них: Китай, Індія, Росія, Японія, Туреччина, а з ними іще понад півтори сотні країн. Відмовитися від часових переходів намагалась і Україна, спроби були у 2011 та 2016 роках. Проте, ці спроби так і не стали успішними. Тому, цьогоріч українці знову наприкінці березня перевели свої годинники на літній час. Ми вирішили поцікавитися у житомирян, як вони ставляться до сезонного переведення годинника, як адаптуються до нового режиму дня та чи впливає зміна часу на їхнє життя.


«Намагаємось адаптуватись. Дітям важко і дорослим так само. Тяжко прокидатися», - розповідає Оксана Блохіна.

«Я вже у віці, то мені все одно, сплю, не сплю. А от для діток, хто на роботу ходить, але для діток тяжко. Вранці не могли встати. Увечері не могли вкласти спати, а вранці не можуть підняти», - каже Любов Римарчук.

«Не тяжко, як завжди прокидаюсь о дев’ятій ранку», - ділиться Володимир Писарюк.

«Так навіть комфортніше адаптуватись до зміни пори року, коли світає раніше, пізніше сідає сонечко. Я хочу, щоб залишилось переведення годинника», - додає Юлія.

«Нормально встаємо, однаково, що так, що так. Краще хай буде цей час, як зараз. Рано встаєш і сонце світить, лягаєш спати темно. А той час був не дуже такий, як треба», - говорить Юрій.

«Перший раз поспала на годину менше, а зараз нормально. Я і так зранку встаю, тому мені немає різниці чи перевели годинникову стрілку, чи ні», - зізнається Еліна Челбіна.

«Так, як я працюю в зміну - це для мене не є проблемою. Нічний - денний час, перелаштовувати свій організм комусь важко, комусь легше, це індивідуально. Щоб було стабільніше - краще на зимовий час, аніж на літній. Він більше біологічно адаптований для людини» - відповідає Юрій Фіненко.

«Тяжкувато вранці вставати», - зауважує Наталія Башинська.

«Якщо чесно, то я взагалі цього не помітив, якось звик до цього. Вставати в різний час дня, ранку. Тобто, нормально адаптувався до цього режиму дня. Я думаю, хай все-таки переводять. Тому, що коли восени переводять час, ця годинка дається взнаки і приємніше прокидатися, і знати, що у тебе ціла година є в запасі», - упевнений Олександр Лавренюк.

Як повідомляв Житомир.info, Україна перейшла на літній час 25 березня. У 2017 році переходили на літній час 26 березня. А в 2011 році в Україні була спроба скасувати перехід на літній-зимовий час, але потім це рішення відмінили.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опитування годинник  
Матеріали по темі