Місто

Аргументи «за» і «проти» створення Пластового молодіжного центру при Житомирській міській раді

26 March 2018, 17:28

У Житомирі може з’явитись Пластовий молодіжний центр Житомирської міської ради. Усього за три дні відповідна петиція на сайті муніципалітету набрала необхідну кількість підписів.

Що таке «Пласт», та чим він займається журналісти Житомир.info поцікавились у представника цієї організації Максима Вікарчука.


Зараз Максим працює на посаді заступника директора департаменту містобудування та земельних відносин і є пластуном з 2008 року. Чоловік розповідає: основна мета організації – це виховання молоді, яка вірна своїй Батьківщині. За його словами, подібні молодіжні центри створені у Рівному, Львові, Івано-Франківську. Створити такий центр планують також і у Вінниці.

«Це певний вид колаборації між міською владою і громадською організацією. В тому числі із залученням ресурсу від держави. Сам формат полягає в такому спільному діалозі, у формуванні такої спільної структури, яка б з одної сторони залучає фінанси з державного бюджету, грантові кошти і так далі, а з іншої сторони є чітке розуміння у влади як ці кошти витрачаються, як ними розпоряджаються. І з іншої сторони є громадська організація, яка забезпечує свою основну мету і свою основну діяльність. Нашою основною метою є виховання молоді, української молоді. Відповідно старші пластуни, будучи волонтерами, здійснюють цю роботу безкоштовно і, долучаючись до створення такого центру, розширюють можливості, розширюють поле для виховання саме української молоді в місті», - розповідає заступник директора департаменту містобудування та земельних відносин міської ради Максим Вікарчук.

Наразі у житомирському «Пласті» близько 60-ти учасників. 15 з них – це дорослі пластуни-інструктори, які займаються вихованням молоді та юнацтва.

«У Житомирі є декілька основних напрямків і один з них військовий. Бо дуже багато саме житомирян взяли участь у бойових діях, мають відповідний досвід. І не на словах можуть навчити дітей якимось азам військової науки, військової муштри і так далі. Є культурний напрямок, я б сказав просвітницький. Декілька учасників нашого руху цікавляться етнографією, цікавляться різними культурними традиціями, і відповідно намагаються всередині нашої спільноти так само відтворювати ці традиції. Є ще класичний туристичний напрямок. Гріх було не використовувати наявні скелі і фактичну природну базу для того, щоб вчитись стандартному туристичному досвіду», - розповідає Максим Вікарчук.

Можливість створення пластового молодіжного центру обговорювали на постійній депутатській комісії з гуманітарних питань. Депутати вирішили не підтримувати проект рішення, яким запропоновано створити такий центр у Житомирі.

У коментарі Житомир.info депутат Ірина Ярмоленко пояснила чому.

«Зокрема, моя аргументація, чому я не підтримала цей проект рішення, полягає в тому, що у нас в місті є багато молодіжних організацій. І чи не було б доречніше зібрати всі молодіжні організації, всі найкращі молодіжні ініціативи і створити центр не під одну конкретну організацію, не з одним конкретним логотипом, не з одним конкретним брендом, а яка би відображала, що ми як міська рада підтримуємо усю молодіжну політику і всі найкращі ініціативи. Якщо говорити про те, якими документами, можливо, «Пласт» апелював, що є указ президента про підтримку громадської організації, то виконує на місцях політику президента обласна адміністрація. Тому ми порадили в першу чергу звернутись із цієї ініціативою до них. Я категорично проти того, аби у нас була нерівність між громадськими організаціями. Тому що ми розвиваємо громадянське суспільство і не може бути одна громадська організація в пріоритеті перед іншими», - аргументує депутат Житомирської міської ради Ірина Ярмоленко.

Нагадаємо, у січні 2018 року пластуни принесли в міськраду Вифлеємській вогонь миру.

Як повідомляв Житомир.info, міськрада збирається створити Пластовий молодіжний центр і поки – без фінансування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пластуни міськрада Ярмоленко Вікарчук  
Матеріали по темі