Суспільство

За 5 місяців на полігоні під Житомиром навчальний центр перепідготує понад 3,5 тисячі резервістів

27 March 2018, 19:48

За легендою група десантників-розвідників має знищити техніку противника та відійти під прикриттям димової завіси на безпечні позиції. Усі бійці впевнено та успішно виконують бойове завдання. Ось так в умовах, максимально наближених до реальних, тренуються курсанти 199-го навчального центру ДШВ під Житомиром. Впродовж дня усі вояки виконують різні бойові завдання, тренують вправність стрільби зі стрілецької зброї, протитанкових гранатометів, навчаються тактиці та топографії. Керівництво центру розповідає: усіх курсантів навчають інструктори, які мають досвід АТО.

«Всі ці елементи, які вам демонстрували курсанти, обов’язково включають в себе досвід АТО. Це дуже важливий елемент для підготовки курсантів. Досвід АТО і бойова армійська система, яка впроваджується зараз у Збройних силах України. І ми намагаємось, починаючи від вогневої підготовки, тактичної й інших занять, включати елементи БАРСу в процес підготовки особового складу», - розповідає т.в.о. заступника начальника 199-го навчального центру ДШВ Валерій Курко.


Не з слів про особливості ведення бойових дій знає кожен інструктор навчального центру. Кожен з них пройшов найгарячіші точки російсько-української війни на сході. Молодший сержант Стовбан виконував бойові задачі в районі селищ Опитне та Водяне Донецької області та в Донецькому аеропорті імені Прокоф’єва. Там він зазнав важких поранень, втратив ногу, однак, після курсу реабілітації та протезування легендарний «кіборг» знову повернувся у військо.

«Я нашу армію ще бачив в той час, коли ми, як то кажуть, бордюри малювали. Зараз нашу армію не впізнати, це однозначно. Але ще є куди рости. Я бачу тенденцію до покращення. Воно, звісно, відбувається не так швидко, як мені того хотілось би. Але воно відбувається», - розповідає інструктор 199-го навчального центру ДШВ Станіслав Стовбан.

Окрім стандартної вогневої та тактичної підготовки навчання відбуваються і в групі снайперів. Боєць із позивним «Отаман» впродовж 18 місяців перебував у зоні проведення АТО. Зараз він посилено навчається і готується до повернення на передову. Каже: головне у роботі снайпера – це витримка та спокій. А на несприятливі умови і погану погоду вже звик не зважати.

«Найбільш складне - це мороз. Але як кажуть - найгірші погодні умови - це найкращі погодні умови для снайпера», - посміхається вояк.

Окрім підготовки курсантів центру тут також готуються і до зборів резервістів. За 5 місяців перепідготовку тут мають пройти понад 3,5 тисячі вояків. Наразі на території полігону розгортається польовий табір, обладнаний усім необхідним: намети для ночівлі, польова кухня та навіть тепла вода для ранкових гігієнічних процедур. У центрі кажуть: попри те, що табір польовий, намагались створити максимально комфортні для бійців умови.

«Розумієте, військова служба, вона має деякі «тяготы и лишения», якщо говорити російською. Ми стараємось наблизити умови. Але якщо людина військова відчуває себе в польових умовах як вдома, то це трохи розслабляє. Я це вже давно знаю по собі. Якщо ти зранку о шостій підірвався, холодною водою вмився, якусь зарядку швиденько зробив і вже «бодрячком» на сніданок збігав, то ти готовий до виконання будь яких завдань. А якщо в домашніх умовах, то, можливо, десь і не хочеться вставати», - каже заступник командира 122-го окремого аеромобільного батальйону з морально-психологічного забезпечення Володимир Ляшенко.

Перші військовослужбовці прибудуть у 199-й навчальний центр ДШВ вже на початку квітня.

Як повідомляв Житомир.info, на полігоні під Житомиром триває підготовка десантників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полігон військові АТО навчальний центр ДШВ  
Матеріали по темі