Здоров'я

У житомирському лабораторному центрі озвучили «брудну дюжину» овочів і фруктів, які вбирають найбільше хімікатів

29 March 2018, 17:01

Найбільш забруднену хімікатами 12-ку овочів і фруктів очолюють яблука.

Про це 29 березня написав сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з посиланням на рейтинг американських вчених.

«Невеликі кількості пестицидів, які потрапляють в організм людини, не викликають гострого отруєння, але при систематичному надходженні вони можуть поступово призводити до порушення функцій та нормальної будови різних органів та систем, тобто, викликати хронічне отруєння. Як же зарадити цій проблемі? Вихід залишається один – харчуватися несприйнятливими до хімії фруктами і овочами. Саме тому американська робоча група з навколишнього середовища зібрала і проаналізувала близько 100 тисяч сільськогосподарських звітів і на їх основі склала два рейтинги. У перший з них увійшли найменш забруднені хімікатами овочі і фрукти. А саме: ріпчаста цибуля, спаржа, баклажани, солодка кукурудза, зелений горошок, мускатна диня, грейпфрукт, кольорова капуста, манго, папайя, ківі, авокадо і ананас. «Брудна дюжина» виглядає так: яблука → селера → полуниця → персики → шпинат → нектарин (імпортний) → виноград (імпортний) → солодкий болгарський перець → картопля → чорниця → салат-латук → капуста», - написав сайт держустанови.

Хімікати можуть потрапити в овочі і фрукти не тільки на етапі вирощування, а й пізніше, - зазначається в публікації. Наприклад, в США, Франції та інших країнах яблука перед зберіганням покривають тонким шаром воску з додаванням фунгіцидів (для захисту від грибка). Зарубіжні виробники також занурюють цитрусові в 0,5-2-процентний розчин дифенілу, який може викликати алергічні реакції.

За даними сайту, в Житомирській області у 2017 році на 1 гектар площі використано 750 грам пестицидів. Для порівняння: в Японії- 47 кг активної речовини на 1 га, Бельгії – 12 кг, Франції – 6 кг. Минулоріч в області збільшилась кількість виявлень пестицидів: у 323 харчових проб (овочі) виявлено 23 складові таких пестицидів, як конфідор, карате, ридоміл, рогор, актеллік.

«Найбільшим джерелом забруднення об’єктів довкілля залишаються хімсклади пестицидів. Реорганізація агропромислового комплексу в Житомирській області призвела до того, що понад 560 тонн заборонених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин залишилися безгоспними. Умови зберігання більшості цих хімічних речовин є незадовільними, складські приміщення знаходяться в аварійному стані», - констатують в лабораторному центрі.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році фахівці держустанови «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» виявили перевищення нітратів у ранній капусті, редьці та огірках з Житнього ринку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: забруднення екологія лабораторія  
Матеріали по темі