Суспільство

За рік безробітні Житомирської області отримали 654 тис. грн на відкриття власної справи, цього року суму збільшили

4 April 2018, 16:22

У 2017 році 27 жителів Житомирської області організували підприємницьку діяльність, отримавши одноразову допомогу по безробіттю від центрів зайнятості.

Таку інформацію у відповідь на інформаційний запит Житомир.info повідомили у центральному апараті Державної служби зайнятості.

Загалом у Житомирській області на одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності профінансовано 654,1 тис. грн. У Житомирському міському центрі зайнятості повідомили, що у 2017 році власну справу завдяки отриманню одноразової виплати відкрила одна особа, яка отримала 28,2 тис. грн. В Україні цю допомогу у 2017 році отримало 1900 людей. Наприклад, у Волинській області - 148, Вінницькій – 145, Закарпатській – 75, Рівненській – 79, і навіть у тимчасово окупованих Донеччині та Луганщині – 85 і 32 відповідно:


Від чого залежить кількість людей, які отримують разову допомогу для відкриття власної справи, і суми, які їм виділяються, у коментарі Житомир.info 4 квітня розповіла начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Житомирського обласного центру зайнятості Наталія Гончарук.

«Кількість людей залежить від того, яку суму коштів нам виділили з бюджет фонду соціального страхування на державному рівні. На 2018 рік Житомирській області виділили 693,6 тисячі гривень, це майже на 40 тис. грн більше, ніж у 2017-му. По-друге, кількість людей залежить і від того, на який розмір може претендувати особа. Це може бути і 40 тисяч, і 10 тисяч гривень. Розмір регламентується законом України «Про страхування від безробіття», у 21 і 22 статтях чітко визначено, який може бути розмір допомоги залежно від страхового стажу громадянина, періоду безробіття та інших чинників. Одноразова допомога надається не раніше, ніж через місяць після взяття людини на облік, тому що ми повинні проаналізувати ринок і шукати роботу. Якщо ми бачимо, що людині не можна підібрати роботу, лише тоді ми можемо порушити питання про виплату їй одноразової допомоги. Різниці між допомогою по безробіттю і одноразовою немає, просто перша виплачується щомісяця, а друга – разово однією сумою», - розповіла Наталія Гончарук.

З її слів, власники затребуваних професій, наприклад, водії або прибиральники, практично не мають шансів отримати допомогу на власну справу: їм шукають і знаходять роботу, і таких вакансій сотні. Щодо того ж, від чого залежить сума допомоги, начальник відділу перераховує:

«Від страхового та загального стажу. Якщо людина була застрахована і працювала більше 10 років – це максимальна сума виплати: 70% перших 90 днів від доходу за останнім місцем роботи, наступних 90 днів – 56% і останні 180 днів – 49%. Також від розміру заробітної плати або грошового забезпечення військовослужбовця, наявність у останньому календарному році перед втратою роботи не менше ніж 6 місяців страхового стажу», - розповідає Наталія Гончарук.

Важливим моментом є суворе дотримання вимог і рекомендацій спеціаліста центру занятості, в якого людина перебуває на обліку, - зауважує посадовець. Тобто, дисциплінованість безробітного. В іншому разі йому мають відмовити у виплаті разової допомоги, як і у випадку, якщо його звільнили за певними статтями Кодексу законів про працю.

Зі слів пані Гончарук, з початку 2018 року в Житомирській області одноразову допомогу на відкриття власної справи вже виділили 6 людям: по одній у Бердичеві, Новограді-Волинському, Овручі, Попільні, Ружині та Хорошеві. Найперше у центрі зайнятості допомагають демобілізованим військовослужбовцям, людям з інвалідністю та людям, які підпадають під категорію соціально вразливих (наприклад, батько чи мати, яка виховує дитину до 14 років), - відзначає начальник відділу.

Покрокову інструкцію з отримання одноразової допомоги по безробіттю на відкриття власної справи читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, Уряд Німеччини фінансує нову програму для переселенців та представників уразливих категорій населення Житомирської області. 31 березня 2018 у центрі зайнятості розповіли, яку зарплату пропонують роботодавці в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: безробіття центр зайнятості  
Матеріали по темі