Місто

Як на Житньому ринку в Житомирі перевіряють овочі на вміст нітратів

20 April 2018, 14:04

З приходом весни на прилавках житомирського Житнього ринку з’явився великий асортимент свіжих овочів: зелені огірочки, редька, капуста, навіть полуниця, і це в середині квітня. Проте разом із користю ранні овочі можуть принести і шкоду. За цим на ринку слідкують в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Тут овочі перевіряють на вміст нітратів. Як саме, розповідає ветсанексперт Олена.

Працівниця лабораторії відбирає середню пробу від партії досліджуваного продукту, у нашому випадку - червону редьку. Натирає її на терці, перетерту редьку відправляють до спеціального обладнання. Три хвилини - і вже маємо результат.

«961,2 мг/кг, редька норма до 1200 мг/кг. Тобто, це якісна продукція», - говорить лікар ветеринарної медицини - ветсанексперт ЛВСЕ №1 Олена Федоренко.

За таким принципом на вміст нітратів перевіряються й інші овочі. Однак не всі проходять перевірку.

«На сьогоднішній день є нові норми на вміст нітратів у огірках в межах 300 мг/кг. Цей огірок має перевищення нітратів, тому до реалізації партія не буде допущена», - коментує завідуючий ЛВСЕ №1 Євгеній Давидов.

За словами завідуючого лабораторії, щороку виявляють перевищення вмісту нітратів у ранніх овочах. Цьогоріч, каже, поки лідер по вмісту нітратів - редька.

«Цього року ми зафіксували перевищення вмісту нітратів у капусті - 6 випадків, у огірках - 7 випадків, редька - 84 випадки. Це багато в порівнянні з іншими роками. Вся ця продукція не допускається до реалізації. Якщо виявляється реалізація цієї продукції, вона утилізується. Отже, ми можемо сказати, що продукція, яка має перевищений вміст нітратів, на ринку не продається», - розповідає завідуючий ЛВСЕ №1 Євгеній Давидов.

Разом із тим завідуючий лабораторією радить купувати продукти лише на офіційних ринках, адже тут вони всі перевірені.

«Наголосимо, що потрібно купувати там, де є експертний висновок лабораторії, де проводиться дослідження і продукція досліджується. На стихійних ринках, напевно, вона ніким не досліджується, і яким чином вона туди потрапляє, нікому не відомо. Покупець має право вимагати експертний висновок і безперешкодно кожен продавець має його пред’явити. Кожна людина може побачити, який вміст нітратів у тій продукції, яку вона купує», - радить завідуючий ЛВСЕ №1 Євгеній Давидов.

Самі покупці зізнаються: визначають якість продуктів не за документами, а «на око».

«Скажу чесно, навіть не дивимось. Хоча потрібно було б. Звертаємо увагу на зовнішній вигляд, потрібно овочі помацати, чи не м’який, чи не зіпсований. Іще якби давали пробувати на зуб, то було б взагалі супер», - зізнається Юлія.

«Я не обираю, що дають, то і беру. Бачу ціна мені підходить, бо скрізь 28, а тут 18», - ділиться Ніна.

Аби переконатись, чи дійсно мають продавці відповідні документи якості на свою продукцію та чи готові їх пред’являти покупцям, перевіряємо і ми.

«Ми показуємо, купляйте, у нас все смачне, перевірене, якісне. Люди вирощують, вони ж теж хочуть продати хорошу продукцію. Дивіться, все є: і цитрус, і редька, що бажаєте. Задовільно, усе проходить», - показує висновки лабораторії продавчиня Сніжана.

«Буває, редьку повертають зараз, буває, кабачочки повертають. У нас зараз із цим усім дуже строго. Якщо воно не проходить, то не проходить. Ми таким не торгуємо, а якщо воно добре, то торгуємо», - запевняє продавчиня Наталія.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі нітрати лабораторія  
Матеріали по темі